Κομισιόν: Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται πράξεις για τις αμερικανικές υποκλοπές

Κομισιόν: Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται πράξεις για τις αμερικανικές υποκλοπές

«Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να μιλήσει με μια ισχυρή φωνή», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Κομισιόν: Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται πράξεις για τις αμερικανικές υποκλοπές
Ντόμινο εξελίξεων τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, μετά από τις αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ενδεχομένως να παρακολουθούσαν το κινητό της  Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.  

Κοινό μέτωπο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των ΗΠΑ για το θέμα των υποκλοπών ζήτησε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, μέσω του εκπροσώπου της. Η Βίβιαν Ρέντινγκ υποστηρίζει πως «ήρθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, ισχυρή και ενιαία, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη».

«Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρέντινγκ, ενώ όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών – μελών, είπε: «Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο κορυφής».

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία», πρόσθεσε η Ρέντινγκ.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η μεταρρύθμιση που αφορά την προστασία των δεδομένων μπορεί να υιοθετηθεί έως την άνοιξη του 2014. Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα», ανέφερε ακόμη.
Κλείσιμο
«Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ υπέβαλε πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Να σημειωθεί πως η πρόταση νόμου της  Ρέντινγκ έχει «κολλήσει» εδώ και λίγους μήνες, καθώς ορισμένα κράτη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη η Γαλλία εκτιμά ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης