Πέθανε ο κουβανός αντιφρονών οικονομολόγος Όσκαρ Εσπινόσα Τσέπε

Έπειτα από χρόνια μάχη με την ηπατίτιδα και τον καρκίνοΟ Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόσα Τσέπε, γνωστός διαφωνών κουβανός οικονομολόγος, πέθανε σήμερα στη Μαδρίτη σε ηλικία 72 ετών έπειτα από χρόνια μάχη με την ηπατίτιδα και τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του Μίριαμ Λέιβα.

Ο Εσπινόσα, γνωστός στους φίλους του ως Τσέπε, ήταν ένας από τους 75 αντιφρονούντες που καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις τον Απρίλιο του 2003, ενώ η Διεθνής Αμνηστία τον έχει χαρακτηρίσει κρατούμενο συνείδησης.

Η υγεία του Εσπινόσα επιδεινώθηκε ραγδαία στη φυλακή απ' όπου αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας τον Νοέμβριο του 2004. Τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να νοσηλευθεί πολλές φορές, καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν και τον Μάρτιο ταξίδεψε στην Ισπανία για θεραπεία, αφού η ισπανική κυβέρνηση μεσολάβησε για λογαριασμό του στην κυβέρνηση της Κούβας.

Ο Εσπινόσα υπέφερε από ηπατίτιδα για περισσότερα από 20 χρόνια και πιο πρόσφατα από καρκίνο.

Αρχικά υποστήριζε την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ήταν σύμβουλος του ηγέτη της Κούβας για οικονομικά θέματα. Τη δεκαετία του 1970 διορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας του στο Βελιγράδι, όπου ήταν υπεύθυνος για την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Ουγγαρίας, αλλά και της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Εσπινόσα επέστρεψε στην Κούβα τη δεκαετία του 1980 και εργάστηκε για την κεντρική τράπεζα της χώρας. Από τη θέση αυτή απολύθηκε το 1996 εξαιτίας των διαφωνιών του με την οικονομική πολιτική της κουβανικής κυβέρνησης.

Η σύζυγος του Μίριαμ Λέιβα, ανεξάρτητη δημοσιογράφος, ενόσω ο Εσπινόσα ήταν φυλακισμένος ίδρυσε της Γυναίκες με τα Άσπρα, μια οργάνωση γυναικών συγγενών πολιτικών κρατούμενων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stra1

Αποκλεισμένος στην πλατεία Κλεμπερ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης - «Η αστυνομία μας απέκλεισε στο πίσω μέρος της καφετέριας που βρισκόμουν μαζί με περίπου τριάντα άτομα», λέει ο κ.Ανδρουλάκης στο protothema.gr - Πεδίο μάχης σε χριστουγεννιάτικη αγορά - Ο ένας τραυματίας είναι τουρίστας και έχει δεχθεί σφαίρα στο στομάχι