Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία επιθυμεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία επιθυμεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών

«Τουλάχιστον να αναγνωρίσουν όλοι ότι το καθεστώς ευθύνεται για τη σφαγή με χημικά όπλα», είπε ο Λοράν Φαμπιούς

Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία επιθυμεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αναμένει ότι κατά τις εργασίες της συνάντησης με τους ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα και αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα αναγνωρίσει «τουλάχιστον» ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αυτό το οποίο ευθύνεται για την «σφαγή» με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 

Καλώντας να υπάρξει μια κοινή «ευρωπαϊκή θέση», ο Φαμπιούς τόνισε ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ «τουλάχιστον» θα πρέπει «να καταγραφεί, με τις αποδείξεις (οι οποίες έχουν) συγκεντρωθεί, πως είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό το οποίο διέπραξε τη σφαγή», σε προάστιο της Δαμασκού η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. 

«Το ζήτημα είναι να μάθουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια (κοινή) ευρωπαϊκή θέση ή εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή να λάβει μια θέση», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας για τον οποίο «η θέση αυτή, τουλάχιστον, πρέπει να λέει: καταδικάζουμε τη χρήση χημικών όπλων και επιβεβαιώνουμε, με βάση τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί, ότι είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό που είναι ο δράστης αυτής της σφαγής». 

Για τον Φαμπιούς πάντως τα πράγματα είναι «περίπλοκα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εγκρίνουν επί της αρχής μία στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση το να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου. Στις χώρες αυτές ο Φαμπιούς είπε ότι προτίθεται να «εξηγήσει» ότι το ΣΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο «εδώ και δύο χρόνια» από το διπλό ρωσικό και γαλλικό βέτο. 

Πάντως η πολεμική που προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει μια στρατιωτική λύση στη συριακή σύρραξη», που φάνηκε να σηματοδοτεί την αντίθεσή του στην έναρξη στρατιωτικής δράσης εναντίον του συριακού καθεστώτος από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, έχει πλέον τελειώσει, πρόσθεσε ο ίδιος. «Μου είπε σήμερα το πρωί: "με παρερμήνευσαν διότι ήθελα να πω ότι απαιτείται μια πολιτική λύση"». 
Κλείσιμο

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης