Ένας στους δύο Έλληνες είναι δυσαρεστημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένας στους δύο Έλληνες είναι δυσαρεστημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 52% των Ελλήνων θεωρούν πως το βασικότερο στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι το ευρώ - Για τους Γερμανούς Ευρώπη σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία - Οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά 7 στους 10 θέλουν να εκλέγουν τον πρόεδρο της Κομισιόν

Ένας στους δύο Έλληνες είναι δυσαρεστημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένας στους δύο Έλληνες είναι δυσαρεστημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τάσεις απομονωτισμού από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πλήρης αδιαφορία και άγνοια των βασικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και σαφής υποστήριξη του κοινού νομίσματος είναι τα στοιχεία που καταγράφει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Περίπου οκτώ μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 και την εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 σε 27 από τις 28 χώρες της ΕΕ (πριν από την ένταξη της Κροατίας), καταγράφει πως περίπου ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνει πως αισθάνεται ότι κατέχει την «ευρωπαϊκή ταυτότητα», με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, ενώ οι πολίτες που απάντησαν πως σε μεγαλύτερο βαθμό δεν «αισθάνονται Ευρωπαίοι», είναι αυτοί της Κύπρου και της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πως η ΕΕ θα πρέπει να λάβει άμεσα δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ, αντίθετα, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί απάντησαν πως το πιο σημαντικό για την Ευρώπη είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών - μελών.


Κλείσιμο

Η ταυτότητα των Ευρωπαίων

Χαρακτηριστικά, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η ταυτότητά τους είναι εθνική και ευρωπαϊκή, ποσοστό αυξημένο κατά 6% από την τελευταία έρευνα, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων, οι οποίοι αισθάνονται πολίτες μόνο του εθνικού τους κράτους, σημείωσε πτώση κατά 6% και έπεσε στο 38%.

Το 58% των Γερμανών δηλώνουν πως αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες και ακολουθούν οι Ολλανδοί με 56%, οι Βέλγοι με ποσοστό 54%, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 53%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν πως αισθάνονται μόνο «πολίτες του εθνικού τους κράτους» καταγράφονται στην Κύπρο με 51%, την Ελλάδα με 41% και το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 60%.

Στο ερώτημα αν «αισθάνεστε περισσότερο Ευρωπαίοι σχετικά με μια δεκαετία πριν», οι Λετονοί απαντούν θετικά σε ποσοστό 79%, οι Σουηδοί με 72%, οι Γερμανοί με 52%, ενώ αρνητικά απαντούν οι Έλληνες με ποσοστό 50% και οι Κύπριοι με 35%

Συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ευρώ

Τα στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, συμβάλλουν περισσότερο στη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, είναι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, η ειρήνη ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς και το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με το 57% των Κυπρίων, το 52% των Ελλήνων , το 58% των Ιρλανδών και το 52% των Ισπανών, το βασικότερο στοιχείο είναι το ευρώ. Αντίθετα, για τους Γερμανούς, τους Φινλανδούς και τους Αυστριακούς, είναι η ελευθερία και η δημοκρατία.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί το αίσθημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας;

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (41%) θεωρούν πως ένα εναρμονισμένο ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής προστασίας θα ήταν το καλύτερο εργαλείο για την ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, ενώ ακολουθούν το δικαίωμα εγκατάστασης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και η δυνατότητα είσπραξης της σύνταξης σε αυτό το κράτος - μέλος, η γενικευμένη αναγνώριση των πτυχίων, καθώς και η έκδοση ευρωπαϊκού δελτίου ταυτότητας.

Οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 50% των ερωτηθέντων (συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2012) θεωρούν ότι η συμμετοχή του κράτους τους στην ΕΕ είναι «κάτι καλό», το 31% θεωρούν ότι δεν είναι «ούτε καλό ούτε κακό» (=), ενώ το 17% θεωρούν ότι είναι «κάτι κακό» (+1%).

Στην Ελλάδα και την Κύπρο καταγράφεται η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, καθώς το 69% των Κυπρίων και το 51% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν έχουν ωφεληθεί από την ΕΕ, ενώ αντίθετη γνώμη έχουν οι Γερμανοί με ποσοστό 61%, οι Μαλτέζοι με ποσοστό 77% και οι Δανοί με 76%.



Ευρωεκλογές 2014

Καθώς, για πρώτη φορά το 2014, τα κράτη - μέλη πρέπει να στηριχτούν στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, για να προτείνουν τον υποψήφιό τους για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εν συνεχεία θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τάση των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών που ζητούν στο εγγύς μέλλον να εκλέγεται άμεσα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ (70%), ενώ το 17% τάσσεται κατά. Το 13% όσων απάντησαν δεν εκφέρουν άποψη.

Παράλληλα, όμως, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο φθίνει, καθώς εκείνοι που πιστεύουν λιγότερο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα  «συμμετέχουν πιο ενεργά» στο μέλλον της ΕΕ είναι οι Κύπριοι (24%), οι Έλληνες (32%), οι Πολωνοί (33%), καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι (34% και στις δύο περιπτώσεις).

Εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα «συμμετέχουν πιο ενεργά» στο μέλλον είναι οι Γερμανοί (60%), οι Ιρλανδοί (53%) και οι Μαλτέζοι (52%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης