Αίγυπτος: Αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια αποφυλάκισης του Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια αποφυλάκισης του Μουμπάρακ

Η διορία των δύο ετών που προβλέπει η αιγυπτιακή νομοθεσία έχει ήδη παρέλθει - Ερωτηματικά για την επιστροφή παλιών στελεχών του καθεστώτος σε υψηλά κλιμάκια

Η Σιδηρά Κυρία επέστρεψε στον τόπο του… εγκλήματος
Αίγυπτος: Αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια αποφυλάκισης του Μουμπάρακ
Την ώρα που τα σενάρια αποφυλάκισης του αιγύπτιου πρώην δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ προκαλούν αντιδράσεις στη χώρα, πολλά είναι στελέχη του παλαιού καθεστώτος που έχουν επιστρέψει σε ανώτατα αξιώματα, προκαλώντας ερωτήματα. Αύριο Τετάρτη θα εξεταστεί η αίτηση για την απελευθέρωσή του, μέσα στην φυλακή στο Κάιρο όπου κρατείται.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δικηγόρος του πρώην δικτάτορα, Φαρίντ αλ Ντιμπ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως «το μόνο που απομένει είναι μια διοικητική διευθέτηση, που δεν θα πάρει πάνω από 48 ώρες». Κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς η διορία των δύο ετών που προβλέπει η αιγυπτιακή νομοθεσία έχει ήδη παρέλθει για την κατηγορία διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος. 

Κλείσιμο
Ωστόσο οι δικαστικές αρχές ανανεώνουν διαρκώς την κράτηση του Μουμπάρακ για να μπορούν να τον ανακρίνουν για άλλες υποθέσεις διαφθοράς. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την απελευθέρωσή του, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αγώνα τους κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεπαναστατικό». 

«Η δίκη του αιώνα»

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία τον χειμώνα του 2011, μαζί με τους δύο γιους του, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και έξι ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας, δικάζονται για τον θάνατο 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης. Στην ίδια δίκη, η οποία χαρακτηρίστηκες ως «δίκη του αιώνα», ο Μουμπάρακ αντιμετωπίζει πολλές ακόμη κατηγορίες για διαφθορά. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων λόγω της συμφωνίας που συνήψε με το Ισραήλ για πώληση φυσικού αερίου.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου του περασμένου χρόνου με την καταδίκη του Μουμπάρακ και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι σε ισόβια, ενώ οι γιοι του πρώην προέδρου αθωώθηκαν. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο δικηγόρος του Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση. Πολλοί ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η τεκμηρίωση της απόφασης παρουσίαζε μεγάλες αδυναμίες. Ο δικαστής αναγνώριζε ότι δεν διέθετε ακλόνητες αποδείξεις εναντίον των κατηγορουμένων, τους έκρινε όμως ενόχους επειδή κατείχαν υψηλά αξιώματα την ώρα του θανάτου των διαδηλωτών, και κατά συνέπεια είχαν την ύστατη ευθύνη.

Η δίκη έτυχε μεγάλης δημοσιότητας και συνοδεύτηκε από οξείες αντιπαραθέσεις, με τους δικηγόρους των θυμάτων να κατηγορούν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι απέκρυψε στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν ευθέως τους κατηγορουμένους. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε άκυρη τη δίκη λόγω διαδικαστικών λαθών και αποφάσισε την επανάληψή της τον Απρίλιο. Η δίκη άργησε να ξεκινήσει όμως αρκετές εβδομάδες ύστερα από αίτημα του νέου προέδρου του δικαστηρίου.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου και αποφασίστηκε η αναβολή της δίκης μέχρι τις 25 Αυγούστου. Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα, αφού πέρασε αρκετούς μήνες σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Στελέχη του καθεστώτος επιστρέφουν σε υψηλά κλιμάκια

Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, παλιά στελέχη του καθεστώτος του έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα υψηλά κλιμάκια. 

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στο Κάιρο, οι 11 από τους 34 υπουργούς της νέας κυβέρνησης έχουν υπηρετήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο παλιό καθεστώς. «Αυτό δεν είναι περίεργο, αφού η κυβέρνηση έχει περισσότερο τεχνοκρατικό παρά πολιτικό χαρακτήρα», σημειώνει ο πολιτειολόγος Κλεμάν Στεέρ, για τον οποίο «πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους πρώην αξιωματούχους και σ' εκείνους που έπαιξαν πολιτικό ρόλο».

Αν οι περισσότεροι από τους 11 υπουργούς ανήκουν πράγματι στην πρώτη κατηγορία, τουλάχιστον τρεις από αυτούς ήταν μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Άχμεντ Γκαλάλ, που υπήρξε σύμβουλος του γιου του Μουμπάρακ, την υπουργό Τύπου Ντόρια Σαράφ ελ-Ντιν, που υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των καλλιτεχνικών έργων, και τον υπουργό Ανάπτυξης Αντέλ Λαμπίμπ, άλλοτε κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας.

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχίες για τη βίαιη επιστροφή της κρατικής προπαγάνδας, σε μια στιγμή μάλιστα που τα ισλαμικά κανάλια εξακολουθούν να είναι κλειστά και τα ιδιωτικά κανάλια ανταγωνίζονται στη δαιμονοποίηση του πρώην προέδρου Μόρσι και των οπαδών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης