Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό

Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό

Η Ινδία έχει επενδύσει πάνω από δύο δισ. δολάρια σε προγράμματα υποδομών στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοάν Σινγκ στο Νέο Δελχί προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες της ινδικής κυβέρνησης σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον ερχόμενο χρόνο, επιχειρώντας παράλληλα να επωφεληθεί από τις νέες επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην αναδυόμενη αυτή χώρα.

Ο Μπάιντεν, που αφίχθη χθες στην ινδική πρωτεύουσα για τετραήμερη επίσκεψη, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Πρανάμπ Μούχερτζι και μία από τις κραταιές μορφές της αντιπολίτευσης, τον Σούσμα Σουάραϊ.

Αργότερα σήμερα θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Ινδός ομόλογός του Χαμίντ Ανσάρι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος –ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας του που επισκέπτεται την Ινδία μετά την περιοδεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2010– εξέτασε με τον Σινγκ την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΡΤΙ, το οποίο επεσήμανε πως «οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου» (κατά την ορολογία που χρησιμοποίησαν οι δύο πλευρές), συμμερίζονται κοινούς στόχους όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν πως ο Ινδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ομπάμα στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια εξαήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, προσθέτει το ΡΤΙ.
Κλείσιμο

Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν την εφαρμογή μίας πυρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Η Ινδία, η οποία έχει επενδύσει πάνω από δύο δισ. δολάρια σε προγράμματα υποδομών στο Αφγανιστάν, φοβάται μία πιθανή επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ – ορκισμένων εχθρών της την περίοδο που εκείνοι βρίσκονταν στην εξουσία (1996-2001). Πολλοί εκτιμούν πως το Πακιστάν θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Ως υπέρμαχος της ανάκλησης των αμερικανικών δυνάμεων, ο Μπάιντεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να εξηγήσει γιατί οι Αμερικανοί παρέδωσαν τα κλειδιά της Καμπούλ στους Πακιστανούς στρατηγούς», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Τάιμς της Ινδίας.

«Οι Αμερικανοί κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα, όμως για την Ινδία αυτό είναι αδύνατο. Ο Μπάιντεν πρέπει να το κατανοήσει», προστέθηκε στο άρθρο αυτό της εφημερίδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης