Με διπλωματικό μπλακ-άουτ απειλεί ο Ολάντ τις ΗΠΑ για την κατασκοπεία

Με διπλωματικό μπλακ-άουτ απειλεί ο Ολάντ τις ΗΠΑ για την κατασκοπεία

Σύμφωνα με τον Ολάντ, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της ΕΕ και της Γαλλίας

Με διπλωματικό μπλακ-άουτ απειλεί ο Ολάντ  τις ΗΠΑ για την κατασκοπεία
Με διπλωματικό μπλακ-άουτ απειλεί τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία σε βάρος των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Με σημερινές του δηλώσεις ο Ολάντ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους την συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων».

Σύμφωνα με τον Ολάντ, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της ΕΕ και της Γαλλίας.

Αυτό ισχύει «για την Γαλλία, αλλά ισχύει και για όλη την ΕΕ, όλους τους εταίρους των ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Ολάντ, ένα περίπου μήνα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την δημιουργία μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Κλείσιμο
Ακόμη, με ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο» αυτό που συνέβη, πρόσθεσε. «Περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου», πρόσθεσε.

Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση από την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία είπε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV ότι εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για «μια εχθρική πράξη».

Προσεκτικότερη υπήρξε η διατύπωση του Γάλλου ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είπε στο ραδιόφωνο RTL ότι οι εξηγήσεις των Αμερικάνων είναι «αναγκαίο και επείγον» να δοθούν το συντομότερο.

«Σαφήνεια, αλήθεια και διαφάνεια: αυτό περιμένουμε από φίλους και συμμάχους», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα και την Ιταλία, ήταν μεταξύ άλλων, ως «υπό παρακολούθηση στόχοι» των αμερικανικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα που βασίζονται σε πληροφορίες που διέρρευσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA και της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Blackfoot» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και «Wabash» αυτό της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Αρκετά διαφοροποιημένη υπήρξε η αντίδραση της υπουργού Ψηφιακής Οικονομίας Φλερ Πελερέν, η οποία δήλωσε ότι θα πρέπει να διαχωρίζουμε δύο πράγματα: «Από τη μία έχουμε την κατασκοπεία της ΕΕ και των διπλωματικών αντιπροσωπειών και αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην Ιστορία παρ' ότι δεν πρόκειται για φιλική πράξη, δεν είναι κάτι καινούργιο» είπε και ανέφερε ότι παρόμοια ήταν η κατάσταση κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Από την άλλη», πρόσθεσε, «και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σοκαριστικό εάν αποδειχθεί αληθινό, είναι το σύστημα γενικευμένης παρακολούθησης των λαών. Πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από την διπλωματική κατασκοπεία, αλλά και πολύ πιο σοβαρό», επισήμανε η υπουργός.

Στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.

«Εάν αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι απαράδεκτο (…). Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι αφελής στις επαφές της με την Ουάσιγκτον , αλλά θα πρέπει να απαιτεί εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ως βασική προϋπόθεση πριν την εκκίνηση των διατλαντικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Κατά την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για τη Συνθήκη Εμπορίου οι συνέπειες των αποκαλύψεων θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τη σχέση εμπιστοσύνης, είπε από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος UMP της δεξιάς, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Έλεγχο της ασφάλειας στην Ευρώπη ζητά ο Μπαρόζο
Nωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε ελέγχους για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκπρόσωπος του Μπαρόζο είπε πώς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας.  Η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν επανέλαβε μάλιστα τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί «πλήρη διαλεύκανση», σαφήνεια και διαφάνεια από τις αμερικανικές αρχές.

Η Κομισόν εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης  κατασκοπείας, στην οποία κάνει λόγο για «ανησυχητικές ειδήσεις». Μάλιστα, στην εν λόγω δήλωση σημειώνεται ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθριν 'Αστον, συνομίλησε χθες για το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Από την πλευρά της η Ιταλία ζήτησε από τις ΗΠΑ «διευκρινίσεις», αλλά εξέφρασε την ίδια ώρα την εμπιστοσύνη της στις εξηγήσεις που θα δώσει η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα και οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν όσον αφορά την ΕΕ και κράτη μέλη», αναφέρει η υπουργός Έμμα Μπονίνο στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις θα δοθούν στο πνεύμα της συνεργασίας και της φιλίας που χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Όπως αποκάλυψε χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel, για το πρόγραμμα κατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα στο κτίριο της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και υπήρχε μια διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής, η οποία επέτρεπε την ανάγνωση μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εσωτερικών εγγράφων.

Με τον ίδιο τρόπο φέρεται ότι παρακολουθείτο και η εκπροσώπηση της ΕΕ στον ΟΗΕ.

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι «τα γραφεία της ΕΕ στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχουν και τα δύο μετακομίσει μετά την ημερομηνία στην οποία παραπέμπουν οι ισχυρισμοί» για κατασκοπεία.

«Έχουμε ένα εντελώς καινούργιο σύστημα ασφάλειας», πρόσθεσε ο Μάικλ Μαν, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές «αναφέρονται προφανώς σε μια πρότερη κατάσταση».

Οι αποκαλύψεις για κατασκοπεία δείχνουν να παραπέμπουν χρονικά στο 2010 και το 2007. Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον άλλαξε κτίρια το 2010, ενώ αυτήν στην Νέα Υόρκη μετακόμισε το 2012, διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης