Βραζιλία: Έκτακτο υπουργικό για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα

Βραζιλία: Έκτακτο υπουργικό για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα

Σύμφωνα με τις  ηλεκτρονικές εκδόσεις των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων της Βραζιλίας, το υπουργικό συμβούλιο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την προεδρία, θα διεξαχθεί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια

Βραζιλία: Έκτακτο υπουργικό για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα συγκάλεσε για σήμερα το πρωί η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, την επομένη μιας ημέρας ιστορικών διαδηλώσεων, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές πλημμύρισαν την Πέμπτη στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας, κατά τη 10η ημέρα κοινωνικής δυσαρέσκειας που σφραγίστηκε από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες και τον πρώτο νεκρό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 55.

Ο νεκρός Bραζιλιάνος διαδηλωτής πιθανώς παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Κλείσιμο
«Ένα όχημα χτύπησε μια ομάδα τριών ατόμων, ο ένας εκ των οποίων εξέπνευσε στην πόλη της Ριμπεϊράο Πρέτο, 330 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο», δήλωσε η αστυνομία της πολιτείας στο λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα τώρα με τον τοπικό Τύπο, το όχημα προσπαθούσε να προσπεράσει μια ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει ένα δρόμο.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις ήταν αιτία η πρόεδρος Ρούσεφ να ακυρώσει επίσημο ταξίδι στην Ιαπωνία από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου και να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκειας που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τουλάχιστον ένδεκα ημέρες είχε υποσχεθεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να κατεβούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους εκατό πόλεων, διεκδικώντας ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλλοντας τις υπέρογκες δαπάνες για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 και τα πανάκριβα εισιτήριά του, παρά μια μείωση στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που πέτυχε τις τελευταίες ημέρες.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Βραζιλία


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Βραζιλία καθώς τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι διαδηλώσεις με τις αρχές να κάνουν λόγο για ένα νεκρό και τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ να απευθύνει μήνυμα συμφιλίωσης προς τους Βραζιλιάνους «Αγανακτισμένους».  

Λιγες ώρες πριν τη θλιβερή είδηση του θανάτου ενός διαδηλωτή στο Σάο Πάολο, ο Πελέ ζήτησε από τους Βραζιλιάνους που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να εκφράσουν την δυσφορία τους στην αύξηση του κόστους ζωής και τις κολοσσιαίες δαπάνες των αθλητικών γεγονότων, Μουντιάλ και Ολυμπιακούς Αγώνες,  να «αφήσουν όλη αυτή τη φασαρία ... και να θυμηθούν πως η εθνική ομάδα είναι η χώρα και το αίμα τους . Επιπλέον , τους κάλεσε να απολαύσουν τα αθλητικά γεγονότα...

Οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία τον αντιμετωπίζουν με ειρωνεία. Την ίδια ώρα, ένα άλλο αστέρι του ποδοσφαίρου , ο Ρομάριο, έσπευσε να δηλώσει πως ο Πελέ δεν «έχει ιδέα για το τι γίνεται στη χώρα». Οι δηλώσεις του Πελέ γίνονται λίγες ώρες πριν το κρίσιμο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδας , η «προστατευόμενη» του «Λούλα», Ντίλμα Ρουσέφ.

Το κύμα διαδηλώσεων στη Βραζιλία ήταν η αιτία που η πρόεδρος Ρουσέφ ακύρωσε επίσημο ταξίδι στην Ιαπωνία από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου. Όπως αναφέρει ο βραζιλιάνικος Τύπος, η πρόεδρος της χώρας θα διεκδικήσει το 2014 την επανεκλογή της και για το λόγο αυτό προσπαθει να αντιδράσει σωστά απέναντι στη λαοθάλασσα των διαδηλωτών που έχει παραλύσει τη χώρα.  Αν και δηλώνει υπερήφανη για τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, «που θέτουν σημαντικά ερωτήματα στην κυβέρνηση, ενισχύοντας τη δημοκρατία και βοηθώντας τη Βραζιλία να γίνει ισχυρότερη», δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων που πυροδότησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, έστειλε και δυνάμεις της Εθνοφρουράς σε πέντε από τις έξι πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών για την τήρηση της τάξης στους δρόμους, δίνοντάς τους βέβαια την εντολή «να αποφύγουν πάση θυσία τις βιαιότητες».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης