Πρώην πράκτορας, ετών 29, το «βαθύ» λαρύγγι της Guardian

Πρώην πράκτορας, ετών 29, το «βαθύ» λαρύγγι της Guardian

Αποφάσισε να μιλήσει επειδή απογοητεύτηκε από τον Ομπάμα -  Πώς αντέγραψε τα μυστικά αρχεία - Φόβοι για τη ζωή του, εγκατέλειψε το σπίτι του

Πρώην πράκτορας, ετών 29, το «βαθύ» λαρύγγι της Guardian
Ένας 29χρονος πρώην μυστικός πράκτορας της CIA, ήταν η κύρια πηγή για τα δημοσιεύματα της αμερικανικής Washington Post και του βρετανικού Guardian σχετικά με τα προγράμματα παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA). Η Washington Post ανέφερε πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε πως ήταν η πηγή για το μυστικό πρόγραμμα, ενώ προσωπικά ο ίδιος, αποκάλυψε πως ήταν η πηγή και για τα δημοσιεύματα του Guardian σχετικά με την κυβερνητική επιτήρηση.

«Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό», είπε στην εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της.

«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες », είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Κλείσιμο

Ο 29χρονος είπε ακόμη ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει πού πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ανέφερε ότι αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων αξίζει τον κόπο. 

«Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα» είπε.




«Θα πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου» συμπλήρωσε. Μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο. «Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, και είπε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».

Πάντως μέσα σε λίγα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα του από τον Guardian, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετατράπηκε σε έναν λαϊκό ήρωα. Σε ένα «αριστερό» αμερικανικό blog γράφτηκε χαρακτηριστικά. «Είναι κρίμα που ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι 36 ετών στις 20 του Γενάρη του 2017, αλλιώς θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα και να τον ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρό μας».

Ο Guardian δημοσίευσε αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις από την εταιρεία Verizon, αλλά και διαδικτυακά δεδομένα από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook.

Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για την μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδυκτιακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA, την τελευταία δεκαετία. Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου.

Ο Σνόουντεν ένας πρώην βοηθητικός στο τεχνικό κομμάτι της CIA, είπε ότι εργάζονταν στην «σούπερ-μυστική» NSA ως υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen Hamilton και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, καθώς απογοητεύτηκε από τον Ομπάμα ο οποίος συνέχισε τις πολιτικές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. Ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει η Ισλανδία, η οποία «εκτιμά» την ελευθερία στο διαδίκτυο, να του χορηγήσει άσυλο.

Στο μεταξύ, τη δίωξη του Σνόουντεν ζητά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Κίνγκ.

«Αν έκανε, στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξη του στο μέγιστο βαθμό του νόμου», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό.
Ο Σνόουντεν ωστόσο έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».

Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την παρουσία του Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ


Το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν σήμερα να επιβεβαιώσουν την παρουσία στο Χονγκ Κονγκ του Εντουαρντ Σνόουντεν, του υπαλλήλου τεχνικής εταιρείας που συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος είναι η πηγή των διαρροών σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο 29χρονος άνδρας δηλώνει ότι επέλεξε να καταφύγει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στηριζόμενος στην "ισχυρή παράδοση (του Χονγκ Κονγκ) στην ελευθερία της έκφρασης" και προσθέτει ότι ελπίζει πως οι αρχές δεν θα τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, η οποία υποστηρίζει "όσους υπερασπίζονται την ελευθερία στο Ιντερνετ".

"Δεν έχουμε κάτι για σας αυτήν τη στιγμή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σκοτ Ρόμπινσον, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του αμερικανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα μετανάστευσης, αστυνομίας και υπηρεσιών Πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1996, έναν χρόνο πριν από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία. Ωστόσο, αναμένεται ότι κάθε απόπειρα έκδοσης του Εντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει κάθε τέτοια ενέργεια, εάν "επηρεάζεται η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική" της Κίνας.

Το προξενείο της Ισλανδίας στο Χονγκ Κονγκ δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο για την υπόθεση και αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν ο νεαρός έχει έλθει σε επαφή με τις υπηρεσίες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης