Στο «κόκκινο» η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

Σύμφωνα με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΟΗΕ Σούζαν Ράις, η νέα δέσμη κυρώσεων θα πλήξει σκληρά το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ
Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την έγκριση της νέας δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του βορειοκορεατικού καθεστώτος, έπειτα από την πυρηνική δοκιμή του περασμένου μήνα, και την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ για την ακύρωση του συμφώνου μη επίθεσης με τη Σεούλ.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ενίσχυσε την γνωστή επιθετική και πολεμοχαρή του ρητορική απέναντι στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες εν όψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της διεξαγωγής των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να καταγγείλει τη συνθήκη εκεχειρίας που τερμάτισε τις εχθροπραξίες του Πολέμου της Κορέας το 1953, επέσεισε την απειλή ενός «θερμοπυρηνικού πολέμου» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «προληπτικό πυρηνικό πλήγμα».

Η Βόρεια Κορέα «ακυρώνει όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας», η οποία μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Πιονγκγιάνγκ γνωστοποίησε επίσης με την ίδια ανακοίνωση στη Σεούλ τη διακοπή αμέσως της λειτουργίας της κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, η οποία εγκαινιάσθηκε το 1971, και το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στο Πανμουζόν.

Το σύμφωνο μη επίθεσης υπεγράφη το 1991. Οι δύο χώρες δεσμεύονταν να διευθετήσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και να αποφεύγουν απροσδόκητες στρατιωτικές συγκρούσεις.
Κλείσιμο

Η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή διασφαλίζει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής έντασης, αλλά χρησιμοποιείται και για τη ρύθμιση της διέλευσης προσώπων και της διακίνησης αγαθών δια μέσου της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα. Η λειτουργία της έχει επανειλημμένα διακοπεί.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν επισκέφθηκε τις στρατιωτικές μονάδες της πρώτης γραμμής , οι οποίες είχαν εμπλακεί στον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού το 2010, και, σύμφωνα με το KCNA, ζήτησε από τους στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να «εξοντώσουν τον εχθρό» οποιαδήποτε στιγμή. Επικύρωσε επίσης ως «εχθρικούς στόχους» πέντε νησιά της Δυτικής Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Μιν-σέοκ δήλωσε ότι εάν η Πιονγιάνγκ εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Νότιας Κορέας, "θα εξαφανισθεί από τη Γη με τη βούληση της ανθρωπότητας" και προειδοποίησε ότι η Σεούλ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση μέσω των αμερικανο-στρατιωτικών ασκήσεων, όπως προβλέπεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν εαυτές και τους συμμάχους τους απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση.

«Πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά ό,τι ανακοινώνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνω ότι είμαστε απολύτως ικανοί να προστατεύσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά θα έλεγα επίσης ότι η ακραία ρητορική αυτού του είδους δεν είναι, δυστυχώς, ασυνήθιστη για το καθεστώς αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Η απόφαση 2094, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιορίζει τις πηγές χρηματοδότησης των στρατιωτικών και βαλλιστικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ, θέτει υπό επιτήρηση τους διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας και εμπλουτίζει την υπάρχουσα μαύρη λίστα με νέα ονόματα ιδιωτών και εταιρειών, επιβάλλοντας το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Σύμφωνα με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΟΗΕ Σούζαν Ράις, η νέα δέσμη κυρώσεων θα πλήξει σκληρά το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρκους Νόλαντ, ερευνητή του Peterson Institute for International Economics της Ουάσινγκτον, όλα εξαρτώνται από την Κίνα, «παράγοντα-κλειδί για τη Βόρεια Κορέα σε θέματα τραπεζών και θαλασσίων μεταφορών», καθώς οι βορειοκορεατικές εταιρείες στρατιωτικής τεχνολογίας διαχειρίζονται από την Κίνα τους πόρους χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Το Πεκίνο ψήφισε υπέρ της νέας δέσμης κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, αλλά οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την πρόθεση της Κίνας να τις τηρήσει.

«Εάν οι Κινέζοι αποφάσιζαν να σεβασθούν αυστηρά την απόφαση, οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας θα συναντούσαν σοβαρά εμπόδια, θα ήταν μέχρι και αδύνατες. Δυστυχώς, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί», σύμφωνα με τον Μάρκους Νόλαντ.

Η Κίνα ψήφισε τις κυρώσεις και εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, αλλά ο κύριος στόχος της είναι η απομάκρυνση του κινδύνου κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος που θα έφερνε πιο κοντά μία μακροπρόθεσμη προοπτική επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου και την ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, κατά το παρελθόν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα ενισχύονταν μετά την ψήφιση κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Σε μία τέτοια συγκυρία, είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς με ποιον τρόπο ορισμένα "γεράκια" στην Ουάσινγκτον οραματίζονται να ενεργοποιήσουν το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προσφυγή στη στρατιωτική βία για την επιβολή της τήρησης των κυρώσεων.

Αντίθετα, δεδομένης της περιορισμένης αποτελεσματικότητας των κυρώσεων και της αποφασιστικότητας της Βόρειας Κορέας να συνεχίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναμένεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα, όλο και περισσότερο απομονωμένη, θα συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση, εκτιμά ο Πάικ Χακ-Σουν του Sejong Institute της Σεούλ.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης