«Τα έψαλαν» οι ευρωβουλευτές στον Ρεν για τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ

«Τα έψαλαν» οι ευρωβουλευτές στον Ρεν για τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ

Στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και ευρωβουλευτών, κυρίως από το χώρο της κεντροαριστεράς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, στον οποίο καταλόγισαν πως, με τον τρόπο που προωθούνται τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ, αρχής γενομένης από το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας

«Τα έψαλαν» οι ευρωβουλευτές στον Ρεν για τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ
Στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και ευρωβουλευτών, κυρίως από το χώρο της κεντροαριστεράς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, στον οποίο καταλόγισαν πως, με τον τρόπο που προωθούνται τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ, αρχής γενομένης από το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας.
 
«Βουλευτές και ευρωβουλευτές πιάνουν τον Ρεν από τα κέρατα» (σ.σ: λογοπαίγνιο με το όνομα Rehn, το οποίο στα γαλλικά παραπέμπει σε τάρανδο) σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ της η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir.
 
«Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, όλος ο κόσμος είναι υπέρ, ή σχεδόν! Αποτελεί μία απόδειξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Αλλά όσον αφορά τη διακυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα, όχι ευχαριστώ» αναφέρει η εφημερίδα.
 
«Υπάρχει μία γκρίζα ζώνη» έλεγε ο Οτμάρ Καράς, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έναρξη των συζητήσεων. «Πρέπει να θέσουμε το θέμα της απαραίτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ποιος καθορίζει τους πολιτικούς στόχους και ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες: αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα».
 
Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -το οποίο εγκρίνει και υιοθετεί τις συστάσεις- δεν στερούνται νομιμότητας. Αλλά σε κάθε δημοκρατία, φωνάζουν οι εκλεγμένοι, οι βάσεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια. Μία προσέγγιση κατά το ήμισυ τεχνοκρατική και κατά το ήμισυ διακυβερνητική δεν τους ικανοποιεί, σημειώνει η εφημερίδα Le Soir.
Κλείσιμο
 
Οι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, εκνευρισμένοι με τις «επιταγές των Βρυξελλών», έδωσαν το «παρών». «Παραβιάζουν τις αρμοδιότητές μας» συνόψισε ο Mάικλ Φρέντο, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας. «Πρέπει να μπορούν και τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν. Δεν μπορούνε πια να μας βάζουν μπροστά από τετελεσμένα γεγονότα» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης