Διχάζει τη Βρετανία η απόφαση Κάμερον

Διχάζει τη Βρετανία η απόφαση Κάμερον

Οι ταμπλόιντ θριαμβολογούν, ενώ πολλές εφημερίδες κάνουν λόγο για ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα του Κάμερον

Διχάζει τη Βρετανία η απόφαση Κάμερον
Η απόφαση του  Ντέιβιντ Κάμερον να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ έχει διχάσει τη Βρετανία.

Αν και ο λαϊκός βρετανικός Τύπος είναι σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικός, χειροκροτεί την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, πολλές εφημερίδες κάνουν λόγο για ένα «ριψοκίνδυνο» στοίχημα.

«Η Βρετανία θα έχει το δημοψήφισμά της για την Ευρώπη» ανακοινώνει θριαμβευτικά στην πρώτη σελίδα της η «Ντέιλι Εξπρές», κάνοντας λόγο για μια «νίκη στη σταυροφορία" της εναντίον "των Βρυξελλών και των παρεμβάσεών τους».

Η ταμπλόιντ, η οποία υπενθυμίζει πως ο Κάμερον διεξήγε από το 2010 μια σταυροφορία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ, θεωρεί πως η απόφαση αυτή «θα ανοίξει μια καυτή πολιτική συζήτηση μέσα στους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Η «Σαν», η οποία διεξήγε επίσης εκστρατεία για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, εκφράζει κι αυτή την ικανοποίησή της και την ελπίδα πως η ομιλία του Κάμερον θα είναι «η αρχή του τέλους» της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ.
Κλείσιμο

Όμως η «Σαν» αναρωτιέται αν η πρόταση του Κάμερον να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα ύστερα από πολλά χρόνια θα είναι επαρκής «για να τερματιστεί η συζήτηση που μαίνεται εδώ και 20 χρόνια στους κόλπους των συντηρητικών» σχετικά με την ΕΕ.

«Θα είναι η πρώτη φορά που εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορέσουν να πουν τη γνώμη τους για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για την κοινή αγορά το 1975», υπενθυμίζει η «Ντέιλι Μέιλ».

Ωστόσο το δημοψήφισμα αυτό «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα» του Ντέιβιντ Κάμερον από την αρχή της θητείας του, παρατηρεί.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» κάνει κι αυτή λόγο για μια «κεντρική ομιλία» και αναρωτιέται αν «η προοπτική ενός δημοψηφίσματος στο μέλλον, στο οποίο ο Κάμερον θα διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στους κόλπους της ΕΕ, θα είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες» των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών.

Η «Γκάρντιαν» (αντιπολίτευση) κάνει λόγο από την πλευρά της ‘για τη στιγμή της αλήθειας για έναν άνθρωπο που αποφεύγει τον κίνδυνο», ο οποίος «αμφιταλαντευόταν και δίσταζε» στη διάρκεια ολόκληρου του πρώτου φετινού εξαμήνου σχετικά με τη στάση που θα κρατούσε στο θέμα αυτό.

Το σχέδιό του «κρύβει πολλές παγίδες’ υπογραμμίζει η εφημερίδα, διότι οι βρετανοί επιχειρηματίες μπορούν «να υψώσουν τη σημαία της εξέγερσης». Ο Κάμερον θα πρέπει εξάλλου να αντιμετωπίσει την οργή των φιλελεύθερων δημοκρατών εταίρων του στους κόλπους του συνασπισμού, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ευρωπαϊστές, καθώς και την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων του, εξηγεί.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» απηχούν τις ανησυχίες των επιχειρηματικών κύκλων. "Είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, η οποία θα θέσει σε δοκιμασία τη βούληση του Παρισιού και του Βερολίνου να αποδεχθούν μια αναθεώρηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ".

Οι «Τάιμς» κάνουν επίσης λόγο για "μια ομιλία κλειδί" της θητείας του Κάμερον: «το χρονοδιάγραμμα» του πρωθυπουργού, γράφουν, "εξαρτάται από δύο πράγματα: μια πλήρη νίκη των συντηρητικών το 2015 και τη βούληση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, να γράψουν νέους κανονισμούς για την ευρωζώνη (...) οι οποίοι θα επιτρέψουν στον κ. Κάμερον να αποσπάσει παραχωρήσεις με με αντάλλαγμα την υποστήριξή του».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης