Στο δικαστήριο Αμερικανός στρατιώτης για τη δολοφονία 16 άμαχων Αφγανών

Στο δικαστήριο Αμερικανός στρατιώτης για τη δολοφονία 16 άμαχων Αφγανών

Ο βετεράνος επιλοχίας Robert Bales δικάζεται αυτές τις μέρες για τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού υπό την επήρεια στεροειδών και αλκοόλ. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ψυχολογικής διαταραχής, πολύ πιθανή η θανατική ποινή.

Στο δικαστήριο Αμερικανός στρατιώτης για τη δολοφονία 16 άμαχων Αφγανών
Ο βετεράνος επιλοχίας Robert Bales κάθεται στο εδώλιο δικαστηρίου της Ουάσινγκτον για την προμελετημένη δολοφονία 16 άμαχων Αφγανών. O στρατιώτης έκανε δύο επιδρομές σε κοντινά χωριά της στρατιωτικής του βάσης στην επαρχία της Κανταχάρ, τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο Bales αντιμετωπίζει 16 περιπτώσεις δολοφονίας εκ προμελέτης και έξι κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας, όπως και διάφορες κατηγορίες για βίαιες επιθέσεις και κατοχή και χρήση στεροειδών και αλκοόλ. Σε περίπτωση που όλα αυτά επαληθευτούν, στον Bales θα επιβληθεί η θανατική ποινή.

Κλείσιμο
Η ανάκριση ενδέχεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων -κατοίκων της πε4ριοχής και Αφγανών στρατιωτών-, αλλά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα. Στο τέλος, οι στρατιωτικοί διοικητές θα αποφασίσουν αν τα στοιχεία είναι επαρκή, ώστε να πάει η υπόθεση στο στρατοδικείο.

Ο εισαγγελέας Jay Morse δηλώνει πως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι επιθέσεις ήταν «καθαρά προμελετημένες» και «μεθοδικές» και ότι λίγο πριν την πρώτη επίθεση είχε επισκεφθεί συνάδελφο στρατιώτη υπό την επήρεια αλκοόλ. Αφού επέστρεψε, αποκάλυψε στους υπολοίπους τις πράξεις του και έφυγε για άλλο χωριό.

Στο βίντεο που παρουσίασε η Εισαγγελία φαίνεται πως ο Bales κυκλοφορούσε φορώντας μια κάπα και ήρθε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους του, καθώς επέστρεφε στη βάση. Μάλιστα, αντέδρασε έντονα όταν τον προέτρεψαν να αφήσει το τουφέκι M-1, το πιστόλι και τη χειροβομβίδα που κουβαλούσε.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του, John Henry Browne, υποστηρίζει πως ο Bales δεν ήταν μόνος του και ότι ενδέχεται να είναι ψυχολογικά διαταραγμένος.
 
Το περιστατικό είναι το αποκορύφωμα της απειθαρχίας εκ μέρους ανδρών της στρατιωτικής βάσης Lewis-McChord, στην οποία πέντε στρατιώτες κατηγορήθηκαν για τρεις φόνους άοπλων Αφγανών το 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης