Οικονομική βοήθεια προτίθεται να προσφέρει η Γερμανία στο Μάλι

Οικονομική βοήθεια προτίθεται να προσφέρει η Γερμανία στο Μάλι

Η σταθερότητα του Μαλί είναι "σημαντική για την ασφάλεια στην Ευρώπη", υποστήριξε σήμερα Πέμπτη από το Μπαμακό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε,

Συνολικά 38 θανατηφόρα τροχαία την περίοδο του Πάσχα
Οικονομική βοήθεια προτίθεται να προσφέρει η Γερμανία στο Μάλι
Η σταθερότητα του Μαλί είναι "σημαντική για την ασφάλεια στην Ευρώπη", υποστήριξε σήμερα Πέμπτη από το Μπαμακό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, που πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη στη χώρα αυτή, ο βορράς της οποίας εδώ και μερικούς μήνες ελέγχεται από ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις.

«Η σταθερότητα του Μάλι είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο Βεστερβέλε σε σύντομη δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο του Μπαμακό.

Κλείσιμο
Ο Γερμανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει τους κατοίκους του βόρειου Μάλι. Σημείωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. «Επιθυμούμε μια διαδικασία στην οποία θα μετάσχουν όλες οι πλευρές, με πολιτική προσέγγιση, προσανατολισμένη στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Ντιονκουντά Τραορέ, τον πρωθυπουργό Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τιεμάν Κουλιμπαλί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρωθυπουργός του Μαλί ανέφερε ότι ο Βεστερβέλε τον ενημέρωσε πως «η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου το Μάλι να μην γίνει καταφύγιο της διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι το Βερολίνο προτίθεται να παράσχει «οικονομικά μέσα για να βοηθήσει το Μαλί να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Ο Βεστερβέλε αναχώρησε το απόγευμα από το Μπαμακό με προορισμό το Ντακάρ, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ.

Στις 12 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε μια απόφαση για την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης 3.000 ανδρών στο Μαλί.

Δύο εβδομάδες αργότερα ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική αποστολή η οποία "θα βοηθήσει τους Αφρικανούς" να σταθεροποιήσουν το Μαλί.

Από τον περασμένο Απρίλιο, μέλη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ, Τουαρέγκ της οργάνωσης Άνσαρ Ντιν και τζιχαντιστές του Κινήματος για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική έχουν καταλάβει το βόρειο Μαλί, επιβάλλοντας τη σαρία (ισλαμικό νόμο) στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης