Τεράστια άνοδος των τιμών των τροφίμων στη Συρία

Τεράστια άνοδος των τιμών των τροφίμων στη Συρία

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων στη Συρία ανάγκασε 343.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και περίπου 20.000 στην Ευρώπη

Τεράστια άνοδος των τιμών των τροφίμων στη Συρία
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) εξέφρασε τη λύπη του για την άνοδο των τιμών των τροφίμων στη Συρία, σε ορισμένες περιοχές της οποίας οι τιμές αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της εξέγερσης, η οποία ανάγκασε 343.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και περίπου 20.000 στην Ευρώπη.

"Παρατηρούμε ότι σε ορισμένες περιοχές στις οποίες αυξάνεται η βία, συνεχίζουν να αυξάνονται και οι τιμές των τροφίμων", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΡΑΜ, Ελίζαμπεθ Μπιρς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το ΡΑΜ, "οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε περιοχές στις οποίες διεξάγονται συγκρούσεις" και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές αυτές παρουσιάζουν αύξηση κατά επιπλέον 20%.
Κλείσιμο

Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι στη Συρία έχουν λάβει βοήθεια από το ΡΑΜ μέσω της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου από τις 9 Σεπτεμβρίου.

"Δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διανομές τροφίμων εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης που συνδέονται με τη βία, κυρίως στο Χαλέπι, σε ορισμένες περιοχές της παλιάς πόλης της Χομς, στη Ντέιρ Εζόρ, τη Ντεράα και σε ορισμένες περιοχές της Δαμασκού", υπογράμμισε η Μπιρς.

Η εκπρόσωπος του ΡΑΜ πρόσθεσε ότι η υπηρεσία αυτή άρχισε χθες να διανέμει τρόφιμα στην Τουρκία, σε πρώτη φάση για 25.000 σύρους πρόσφυγες στους καταυλισμούς της χώρας αυτής, μέσω ηλεκτρονικών καρτών, αξίας 25 δολαρίων (80 τουρκικές λίρες) η καθεμία. Κάθε κάρτα προορίζεται για μια οικογένεια προσφύγων, η οποία θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα για ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία.

Εξάλλου, 343.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή και περίπου 16.500 έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2011 ως την Αύγουστο του 2012, στη Νορβηγία, την Ελβετία και στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει δεχθεί τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο και ακολουθούν η Σουηδία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Βρετανία, η Δανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Έιντριαν Έντουαρντς, "οι χώρες μέλη στην πλειοψηφία τους εξετάζουν τις αιτήσεις για άσυλο και παρέχουν προστασία στους Σύρους", αλλά ορισμένες χώρες περιορίζονται στο να επιδεικνύουν "ανοχή" απέναντι στους Σύρους αντί να τους παρέχουν μια πραγματική "προστασία".

"Υπάρχει συνεπώς ο κίνδυνος, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από προστασία, να στερούνται των δικαιωμάτων που τους παρέχει το ευρωπαϊκό ή το διεθνές δίκαιο", τόνισε η Έντουαρντς.

"Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σύστημα χορήγησης πολιτικού ασύλου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες προστασίας των πολυάριθμων προσφύγων. Σε ορισμένες χώρες, στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου ξεπερνά το 50%", υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης