«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία»

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία»

Συνεχίζονται σήμερα τα χτυπήματα σε συριακούς στόχους – Ο ρώσος ΥΠΕΞ καλεί τη Δαμασκό να δηλώσει δημόσια πως ο βομβαριδισμός στα τουρκικά σύνορα ήταν ατύχημα

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία»
Υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης, κοντά στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι βομβαρδισμοί προς τη γείτονα που ακολούθησαν την θανατηφόρα επίθεση προς την Τουρκία από τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Τούρκοι πολίτες και να τραυματισθούν άλλοι εννέα, αποτελούν «προειδοποίηση».

Κλείσιμο
Την Πέμπτη, και ενώ συνεχίζεται το τουρκικό σφυροκόπημα συριακών στόχων, η τουρκική Βουλή θα συζητήσει την ψήφιση νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπεται στρατιωτική επέμβαση από τουρκικής πλευράς προς τη Συρία.

Πάντως ξεκαθαρίζεται από συνεργάτες του Ερντογάν ότι μία απόφαση της εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσεις τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει πόλεμος.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό χτύπησε τρεις φορές συριακές θέσεις. Το Reuters αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία πλήττει στόχους στην περιοχή Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων.

Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού χθες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν Σύροι στρατιώτες με το Αλ Τζαζίρα νωρίτερα να κάνει λόγο για 40 νεκρούς. Πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ότι ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε όπου σκοτώθηκε χθες η οικογένεια με τα τρία παιδιά εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται εκεί οι βομβαρδισμοί.

Κατά τα χτεσινά αντίποινα το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.

Λαβρόφ καλεί Συρία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα την Συρία να δηλώσει δημόσια πως η επίθεση στα τουρκικά σύνορα ήταν ατύχημα και δεν θα επαναληφθεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Ο Λαβρόφ απηύθυνε επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά την επίθεση χθες Τετάρτη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε τούρκους αμάχους.

"Μέσω του πρεσβευτή μας στη Συρία επικοινωνήσαμε με τις αρχές της Δαμασκού που μας βεβαίωσαν πως αυτό που συνέβη στα σύνορα με την Τουρκία ήταν ένα τραγικό ατύχημα και δεν θα ξανασυμβεί", συμπλήρωσε ο Λαβρόφ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ.

"Θεωρούμε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να το ανακοινώσει επισήμως η Δαμασκός", κατέληξε.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης