Διπλωματικό θρίλερ η υπόθεση Ασάνζ

Διπλωματικό θρίλερ η υπόθεση Ασάνζ

Σε σκληρό  πόκερ εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου,

Διπλωματικό θρίλερ η υπόθεση Ασάνζ
Σε σκληρό  πόκερ εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα.

Με δηλώσεις του ο  πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό την Παρασκευή ανέφερε  ότι ο Ασάνζ, θα μπορούσε «να παραμείνει επ' αόριστον» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές αρχές αρνούνται να τον αφήσουν να ταξιδέψει στο Κίτο. "Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο" Στην περίπτωση αυτή «ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία μας», σημείωσε.


Στο διπλωματικό θρίλερ έρχεται να προστεθεί και το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter  από εκπροσώπους του Wikileaks σύμφωνα με το οποίο ο Τζούλιαν Ασάνζ θα προβεί σε δηλώσεις μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο Συγκεκριμένα το μήνυμα έγραφε: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνει μια δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού την Κυριακή, στις 2 μ.μ.  Θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του από τον Μάρτιο». Είναι όμως αβέβαιο με ποιον τρόπο ο Ασάνζ θα καταφέρει να φύγει από την πρεσβεία και να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει στον Ισημερινό.

Η αντίδραση της Βρετανίας στην είδηση της έγκρισης πολιτικού ασύλου ήταν άμεση και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι αποφασισμένο να τον εκδώσει στη Σουηδία. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για να το κάνουμε» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Χέιγκ.

Κλείσιμο
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου» σημείωσε. Η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο Ασάνζ" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

"Μου φαίνεται (...) ότι θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο", όμως ο Ισημερινός αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας "θα αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε" το Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.
Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Ελ Παΐς ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη αν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του "άδεια ασφαλούς διέλευσης" προκειμένου να φύγει στον Ισημερινό.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν την Παρασκευή και απο τη Μόσχα που προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας.

Πιο αναλυτικά το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει  ότι «Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων»

Επιπλέον η ρωσική διπλωματία επισήμανε ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε «δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα», μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι.

Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης