Ο Ασάνζ "δεν γνωρίζει" εάν του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό

Ο Ασάνζ "δεν γνωρίζει" εάν του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσον του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Ισημερινού

Ο Ασάνζ "δεν γνωρίζει" εάν του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσον του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Ισημερινού, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του ιστοτόπου έπειτα από ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Guardian χθες που ανέφερε ότι το Κίτο αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Κλείσιμο
«Δεν μπορώ να (το) επιβεβαιώσω. Μόλις μίλησα μαζί του (με τον Ασάνζ) και είπε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί ούτε εκείνος», ανέφερε η εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον.

Η Βρετανία, όπου βρίσκεται ο Ασάνζ, λέει ότι υποχρεούται βάσει του νόμου να τον εκδώσει στην Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Ο πρώην χάκερ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από την 19η Ιουνίου για να αποφύγει την έκδοσή του.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι πιθανό να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του σχετικά με το εάν θα χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ ως τα τέλη της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι θα έχει μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του σήμερα (Τετάρτη) για να συζητήσουν για το ζήτημα.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν ανέφερε, επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση του Ισημερινού τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Δεν είναι σαφές το πώς θα μπορούσε να ταξιδέψει ο Ασάνζ στον Ισημερινό εάν του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Βάσει των διπλωματικών συνθηκών και ηθών, η βρετανική αστυνομία δεν μπορεί να μπει στην πρεσβεία χωρίς την έγκριση των αρχών του Ισημερινού. Αλλά ο Αυστραλός δεν έχει τρόπο να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροσκάφος με προορισμό την λατινοαμερικάνικη χώρα χωρίς να διασχίσει το Λονδίνο, γεγονός που θα τον εξέθετε στον κίνδυνο να συλληφθεί.

Στο μεταξύ Αμερικανοί αναλυτές εκτίμησαν ότι το ενδεχόμενο το Κίτο να ανακοινώσει ότι χορηγεί πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks —ο οποίος προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μεταξύ άλλων— θα θέσει σε κίνδυνο τα εμπορικά προνόμια που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα αυτή.

Με την συγκεκριμένη κίνηση, ο Ισημερινός «δεν θα αποκτήσει και πολλούς νέους φίλους στην Ουάσινγκτον», σχολίασε ο Έρικ Φάρνσγουορθ, αντιπρόεδρος του Council of Americas, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί επιχειρήσεις των ΗΠΑ οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Ήδη η Chevron Corp. και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καλούν την κυβέρνηση Ομπάμα να ανακαλέσει τα εμπορικά προνόμια βάσει ενός νόμου που είχε θεσπιστεί την δεκαετία του 1990, μετά από μια σειρά εθνικοποιήσεων και αντιδικιών.

Ο Ισημερινός εξήγαγε αγαθά αξίας περίπου 1,7 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της συμφωνίας αυτής το 2011, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ήταν πετρελαϊκά προϊόντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης