Η Βρετανία απειλεί τον Ισημερινό για τον Ασάνζ

Η Βρετανία απειλεί τον Ισημερινό για τον Ασάνζ

Αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία του Iσημερινού στο Λονδίνο λίγο μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών λόγω του Τζουλιάν Ασάνζ.

Η Βρετανία απειλεί τον Ισημερινό για τον Ασάνζ
Αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την πρεσβεία του Iσημερινού στο Λονδίνο λίγο μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών λόγω του Τζουλιάν Ασάνζ.

Υποστηρικτές του Αυστραλού που βρίσκονται έξω από την πρεσβεία στο δυτικό Λονδίνο χρειάστηκε να απωθηθούν, νωρίτερα, από την αστυνομία και τους έγινε σύσταση να παραμείνουν τουλάχιστον είκοσι μέτρα μακριά από την είσοδό της.

Κλείσιμο
Όσοι είναι υπέρ του Ασάνζ και βρίσκονται εκεί υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες εναντίον του από πλευράς Σουηδίας είναι κατασκευασμένες και πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ασκήσει δίωξη εναντίον του κρυφά και θα τον «έπαιρναν» από τη Σουηδία έτσι κι αλλιώς για να τον δικάσουν κατευθείαν στο έδαφός τους.

Οι βρετανικές αρχές, πάντως, παραμένουν ακόμα έξω από την πρεσβεία και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν πάρει καμία εντολή για έφοδο εντός της.

Είχε γίνει γνωστό από την Τετάρτη ότι η βρετανική κυβέρνηση απείλησε τον Ισημερινό ότι θα εισβάλει στην πρεσβεία, αν η χώρα δεν παρέδιδε στην αστυνομία τον ιδρυτή των Wikileaks. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού απάντησε: «Δεν είμαστε βρετανική αποικία». «Η στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι απαράδεκτη, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε δικαιϊκό επίπεδο...Μία άνευ αδείας είσοδος στην πρεσβεία του Ισημερινού θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης της Βιέννης περί διπλωματικών αποστολών», δήλωσε ο Ρικάρντο Πατίνο.

Το Λονδίνο θα μπορούσε να επικαλεσθεί σε περίπτωση επέμβασης νόμο του 1987 για το καθεστώς των διπλωματικών και προξενικών χωρών, ο οποίος επιτρέπει την άρση της διπλωματικής ασυλίας μίας πρεσβείας στο βρετανικό έδαφος.

Ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου. Ο Αυστραλός εκδότης εξέφρασε τις φοβίες του για αποπομπή του στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που παραδοθεί στην αστυνομία, όπου η ζωή του μπορεί να κινδυνεύει.

Σε ανακοίνωσή του το WikiLeaks καταδικάζει τις ενέργειες της Βρετανίας και τονίζει ότι στερούνται νομιμοποιητικής βάσης.

Ο Ισημερινός θα ανακοινώσει σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδος την απόφαση σχετικά με την αίτηση του Τζούλιαν Ασάνζ για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε χθες ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης