"Η αλλαγή αρχίζει τώρα" διαμηνύει ο νέος Γάλλος πρόεδρος

Καθαρή νίκη του Φρανσουά Ολάντ από 51% ως 52% - Πανηγυρισμοί στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις - "Αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας", είπε σε πλήθος των οπαδών του ο Σαρκοζί

"Η αλλαγή αρχίζει τώρα", διαμήνυσε μετά την εκλογή του ο Φρανσουά Ολάντ, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών του στην γενέτειρά του, Τιλ.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, νίκησε τον Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό σχεδόν 52% και δήλωσε ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την επιλογή της αλλαγής.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών δεσμεύτηκε να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία. Επιπλέον, υποστήριξε ότι έχει ως προτεραιότητες την διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της χώρας και την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της και θέτει στόχο τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.

Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες είχαν αποδεχθεί την επικράτηση του κυρίου Ολάντ εδώ και αρκετές ημέρες και είχαν προσαρμόσει τη ρητορική τους με βάση τις εξαγγελίες του νέου Γάλλου Προέδρου.

Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε "ιστορικό γεγονός" τη νίκη του Ολάντ.  Θέλοντας να διασκεδάσει την καχυποψία εξαιτίας της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης προς τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, το Βερολίνο διαβεβαιώνει, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, πως "εμείς προτιθέμεθα να συνεργαστούμε για ένα σύμφωνο ανάπτυξης στην Ε.Ε".  

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας που προωθεί το Βερολίνο και ζητά αναπτυξιακά μέτρα για τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και ζητά ανάπτυξη για ολόκληρη την Ένωση. Πάρα ταύτα η επιρροή που θα έχει ο κύριος Ολάντ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τον γαλλικό Τύπο.



Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλίας που δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί από το 1958, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψηφοφόρους του, παραδέχτηκε την ήττα του στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

"Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας", είπε σε πλήθος των οπαδών του.

Ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα είναι επικεφαλής του κόμματος UMP στις επερχόμενες εκλογές.

"Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών . Μπορούμε να την κερδίσουμε. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία", είπε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος , σύμφωνα με μέλη του κόμματος που συναντήθηκαν μαζί του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr