Η Σερβία συζητά τους ορούς αυτονομίας της Βοϊβοντίνας

Η Σερβία συζητά τους ορούς αυτονομίας της Βοϊβοντίνας

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στην επαρχία Βοϊβοντίνα της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν συνέδριο την 1η Απριλίου...

Η Σερβία συζητά τους ορούς αυτονομίας της Βοϊβοντίνας
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στην επαρχία Βοϊβοντίνα της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν συνέδριο την 1η Απριλίου, ζητώντας δημόσια στήριξη για την αναδιάρθρωση της χώρας σε ομοσπονδιακό κράτος που θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές οντότητες , τη Σερβία και τη Βοϊβοντίνα.

Κλείσιμο
«Η έννοια της αυτονομίας έχει υποτιμηθεί» και «μία νέα ιστορική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Βοϊβοντίνας είναι αναγκαία» τόνισαν οι συντονιστές της πρωτοβουλίας Ζίβαν Μπερισάβλιεβιτς και Τζόρτζε Σούμποτιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Νόβι Σαντ.

Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, η μελλοντική ομοσπονδιακή δημοκρατία της Σερβίας πρέπει να αποτελείται από δύο ισότιμες οντότητες, τη Σερβία και τη Βοϊβοντίνα. Η πρόταση παρουσιάστηκε ως "Διακήρυξη κύριων σημείων για τη δημοκρατική ενοποίηση της Βοϊβοντίνας και της Σερβίας".

Ο κ. Μπερισάβλιεβιτς, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος στην πρώην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRY), υπογράμμισε ότι η πρόταση, στην πραγματικότητα προβλέπει ότι η Βοϊβοντίνα θα έχει πολιτική υπόσταση, ιστορικά δικαιώματα και αναγνωρισμένη ισότητα όλων των πολιτών που ζουν στην περιοχή. Η σημερινή δομή της Σερβίας με τη Βοϊβοντίνα ως αυτόνομη επαρχία έχει επιζήμιες οικονομικές συνέπειες εδώ και δεκαετίες, πρόσθεσε.

Την ιδέα υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, Λέσχη Βοϊβοντίνας, Επιτροπή του Ελσίνκι, Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων Βοϊβοντίνας, τα κόμματα, Ένωση Ούγγρων Βοϊβοντίνας, Κόμμα Βοϊβοντίνας, Κόμμα Μαυροβουνίων, Δημοκρατική Συμμαχία Κροατών Βοϊβοντίνας κ.ά.

Ο πρόεδρος της επαρχιακής κυβέρνησης της Βοϊβοντίνας Μπόγιαν Πάιτιτς απέρριψε την ιδέα, τονίζοντας ότι όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών στη Σερβία ακούγονται οι πιο απίθανες και απίστευτες πρωτοβουλίες. Κατά τη διαδικασία υιοθέτησης νέου Συντάγματος θα αξιοποιήσουμε ό,τι είναι εφικτό, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης