Το γνώριμο πλέον μοτίβο των αμερικανικών επιθέσεων κατά στόχων στο Ιράν και απαντήσεων από την Τεχεράνη σε πολλές από τις γειτονικές της χώρες, αλλά και σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ, επικράτησε τη Δευτέρα.
Οι δύο πλευρές κλιμακώνουν τα χτυπήματά τους σε σημαντικούς στόχους της άλλης πλευράς, με τη διπλωματία που είχε φέρει την κατάπαυση του πυρός να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να είναι σε θέση να παρέμβει.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι ελπίδες για διπλωματική επίλυση έχουν σβήσει εντελώς: ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές παρέδωσαν στην Τεχεράνη πρόταση για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός διάρκειας δέκα ημερών, με στόχο να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και την αναβίωση της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα.
Τη Δευτέρα η CENTCOM πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων με διακηρυγμένο στόχο «ιρανικά στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, ναυτικά μέσα, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και συστήματα αεροπορικής άμυνας». Επιμένει δε ότι η κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζεται, παρά το ότι το Ιράν έχει δηλώσει, μονομερλως, ότι τα Στενά έχουν κλείσει.
Δύο πλήγματα σε τάνκερ, το ένα ελληνικό
Το Ιράν, κατά την τακτική των τελευταίων ημερών, επιτέθηκε σε πλοία που θεωρεί ότι παραβιάζουν την απαγόρευση και πρακτικά τα αδρανοποιεί με πυραυλικά χτυπήματα.
Αργά τη Δευτέρα, πλοίο μεταφοράς υδρογονανθράκων χτυπήθηκε από «άγνωστου τύπου βλήμα» στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του Ομάν, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσης για την ασφάλεια της ναυτιλίας UKMTO, που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο χτυπήθηκε και ελληνικό τάνκερ.
Σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης τόνιζαν ότι «
ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά και σταμάτησαν δύο πετρελαιοφόρα που παραβίασαν τους κανόνες και προσπάθησαν να εξαπατήσουν και να διασχίσουν την επικίνδυνη νότια διαδρομή των Στενών του Ορμούζ, υπό την πίεση και τον δελεασμό του αμερικανικού στρατού που σκοτώνει παιδιά, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτά. Μονάδες διάσωσης εργάζονται επί του παρόντος για την εκκένωση των πληρωμάτων αυτών των δύο πλοίων από την περιοχή».
Προσθέτει ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του προς τις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας των πληρωμάτων και των πλοίων τους, να μην βασίζονται σε παραπλανητικές πληροφορίες που εκδίδει ο αμερικανικός στρατός και να αποφεύγουν επικίνδυνες και επιχειρησιακά ανασφαλείς διαδρομές.
» Φυσικά, όσο συνεχίζονται οι αμερικανικές προκλήσεις στην περιοχή, τα Στενά του Ορμούζ
θα παραμείνουν κλειστά, και ούτε μια σταγόνα πετρελαίου και φυσικού αερίου ούτε ένα φορτίο χημικών λιπασμάτων θα εξαχθεί από την περιοχή».