Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός της χώρα Καμάλ αλ-Γκανζούρι συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο στρατός στην Αίγυπτο μετά τα αιματηρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους.

«Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο Πορτ-Σάιντ για να αποφευχθούν και άλλες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς», μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση. Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον 74 νεκρούς ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός της χώρα Καμάλ αλ-Γκανζούρι συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης θα συνεδριάσει εκτάκτως και το κοινοβούλιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 47 άνθρωποι συνελήφθηκαν, ενώ ο αρχηγός τους αιγυπτιακού στρατού Χουσέιν Ταντάουι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας FIFA Σεπ Μπλάτερ χαρακτήρισε ως «μαύρη ημέρα» του αθλήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος.

Ο απολογισμός, αν και προσωρινός, είναι ένας από τους πιο αιματηρούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε εικόνες του χάους που επικράτησαν στο γήπεδο, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της τοπικής Αλ-Μάσρι με την ομάδα του Καΐρου Αλ-Αχλι. Οπαδοί των ομάδων έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις και παίκτες τραυματισμένοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οπαδοί της Αλ-Μάσρι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των οπαδών της αντίπαλης ομάδας.

Στο Πορτ Σάιντ, τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά του τραυματίες στα νοσοκομεία. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο δρόμο που ενώνει το Πορτ Σάιντ με το Κάιρο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι τραυματίες φτάνουν τους χίλιους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για περίπου 250.

Ο Ταντάουι έστειλε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στο Πορτ-Σάιντ για να μεταφέρουν στο Κάιρο ποδοσφαιριστές και τραυματίες.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, δεσμεύτηκε πως οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα συλληφθούν και θα καταδικαστούν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως μέσα στο γήπεδο υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν επενέβησαν ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν λάβει, μετά τα αιματηρά επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Κάιρο.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, κατηγόρησαν τους οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για την τραγωδία.

«Τα γεγονότα στο Πορτ-Σάιντ ήταν προσχεδιασμένα και αποτελούν μήνυμα των υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος», υποστήριξε ο Εσάμ αλ-Εριάν, μέλος του πολιτικού σκέλους της αδελφότητας.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.

Την ίδια ώρα πυρκαγιά ξέσπασε στο στάδιο του Καΐρου όπου θα διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο αγώνας αναβλήθηκε και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης