Η Ουκρανία στέλνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη νυχτερινή ρωσική επίθεση με τους 25 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες

Μεσίστιες οι σημαίες στις ουκρανικές πρεσβείες για το πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στη δυτική Ουκρανία - Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πιθανή πώληση εξοπλισμού για Patriot στο Κίεβο

Στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα θέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα τις πολύνεκρες νυχτερινές επιθέσεις της Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους τρία παιδιά, από την επίθεση με drones και πυραύλους στην πόλη Τερνοπίλ. Παράλληλα, άλλοι 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με 15 παιδιά ανάμεσά τους, ενώ οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επικοινωνήσουν με άλλα 25 άτομα. 



«Καλούμε για καταδίκη, δικαιοσύνη και ισχυρές αντιδράσεις. Υπό το φως τέτοιας αγριότητας, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για παροχή πρόσθετης αντιαεροπορικής άμυνας και άλλου εξοπλισμού για την προστασία του λαού μας», δήλωσε ο Σίμπιχα, λίγες ώρες μετά την έγκριση που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια ανταλλακτικών για το σύστημα Patriot στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έδωσε εντολή σε όλες τις ουκρανικές πρεσβείες να υποστείλουν τις σημαίες και να ανοίξουν βιβλία συλλυπητηρίων.



Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πιθανή πώληση εξοπλισμού για Patriot στην Ουκρανία 

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σε απόφαση έγκρισης πιθανής πώλησης στρατιωτικού υλικού (Foreign Military Sale) προς την Ουκρανία, που αφορά υπηρεσίες υποστήριξης και συναφές υλικό για το αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT, με εκτιμώμενο κόστος 105 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αρμόδια Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) γνωστοποίησε ότι παρέδωσε στο Κογκρέσο την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει την προμήθεια άρθρων και υπηρεσιών υποστήριξης για το σύστημα PATRIOT, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση εκτοξευτών M901 στη διαμόρφωση M903, καθώς και ταξινομημένες και μη ταξινομημένες λίστες φορτίων (prescribed load lists) και εγκεκριμένων αποθεμάτων (authorized stockage lists) για τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης «άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, παρελκόμενα, ανταλλακτικά, υποστήριξη, εκπαίδευση, αξεσουάρ και συναφή στοιχεία λογιστικής και προγραμματικής υποστήριξης». Η συνολική εκτιμώμενη αξία της προτεινόμενης πώλησης ανέρχεται στα 105 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενισχύοντας την ασφάλεια ενός εταίρου «που αποτελεί δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινοποίηση, η συμφωνία αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, προσφέροντας πιο ανθεκτική τοπική ικανότητα υποστήριξης και συντήρησης του συστήματος PATRIOT, ώστε να μπορεί να διεξάγει αποστολές αυτοάμυνας και περιφερειακής ασφάλειας. Διευκρινίζεται ότι η Ουκρανία «δεν θα έχει δυσκολία να ενσωματώσει αυτά τα υλικά και τις υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις της».

Η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι η προτεινόμενη πώληση του συγκεκριμένου εξοπλισμού και της υποστήριξης «δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».




Ειδήσεις σήμερα

Ελεύθερος ο τηλεφωνητής της Αστυνομίας που είχε πει στην Κυριακή Γρίβα πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί»

Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο πλέει στα όρια των βρετανικών υδάτων - Έστρεψε λέιζερ σε αεροσκάφη μας, λέει το Λονδίνο

Ο Πιερρακάκης ένας από τους βασικούς διεκδικητές για την προεδρία του Eurogroup
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr