Η εξαίρεση της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Ρωσίας ισχύει για έναν χρόνο

Ο Τραμπ εγγυήθηκε πλήρεις εξαιρέσεις κυρώσεων για τους αγωγούς TurkStream και Friendship, επιτρέποντας στην Ουγγαρία να συνεχίσει να παρέχει στις οικογένειες τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Όρμπαν

Η εξαίρεση που παραχώρησε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουγγαρία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έχει ισχύ για έναν χρόνο, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Βουδαπέστη δεσμεύτηκε σε αντάλλαγμα να αγοράσει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων, διευκρίνισε η πηγή αυτή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά τη συνάντηση στη Ουάσιγκτον χθες του Αμερικανού προέδρου με τον Μαγιάρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγγυήθηκε πλήρεις εξαιρέσεις κυρώσεων για τους αγωγούς TurkStream και Friendship, επιτρέποντας στην Ουγγαρία να συνεχίσει να παρέχει στις οικογένειες τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε!» έγραψε στο Χ ο Βίκτορ Όρμπαν.



Επί μήνες, ο Τραμπ επικρίνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό βοηθά στην τροφοδότηση της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου και στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία , τον οποίο προσπαθεί να τερματίσει.




Αλλά όταν ο Όρμπαν -η χώρα του οποίου αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιοδήποτε άλλο έθνος της ΕΕ- εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Τραμπ επαίνεσε τον «μεγάλο ηγέτη» μιας «μεγάλης χώρας», ισχυριζόμενος ότι ήταν «δύσκολο» για την Ουγγαρία να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς είναι περίκλειστη.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από το γεύμα με τον Όρμπαν, ο Τραμπ εξέφρασε τη συμπάθειά του για την ενεργειακή ανασφάλεια της Ουγγαρίας. «Είναι μια σπουδαία χώρα, είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά δεν έχουν θάλασσα. Δεν έχουν τα λιμάνια. Και έτσι έχουν ένα δύσκολο πρόβλημα», είπε.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «ανησυχεί» για το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που «δεν έχουν αυτά τα προβλήματα» συνεχίζουν να αγοράζουν «πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Ο Όρμπαν ελπίζει επίσης ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την πόρτα για μια σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουδαπέστη, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, αλλά η οποία σύντομα αναβλήθηκε. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα του συνομιλούσε με τον Όρμπαν για μια συνάντηση με τον Πούτιν.

H Ουγγαρία και η γειτονική Σλοβακία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

Παρόλο που οι χώρες της ΕΕ συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο διοχετεύεται μέσω της Τουρκίας μέσω του αγωγού TurkStream, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκε από 40% πριν από την εισβολή σε 11% το 2024. Τον περασμένο μήνα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να απαγορεύσουν όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από το 2028. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση.




Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στα Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο

Το NBA Europe έρχεται στην Ελλάδα: Μία ομάδα από την Αθήνα στις 12 μόνιμες της διοργάνωσης που «ταράζει τα νερά» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Κοζάνη: Πέθανε η 42χρονη Δέσποινα Τατιγιάννη που πάλεψε για χρόνια με τη νευρική ανορεξία και την αναπνευστική ανεπάρκεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr