Οι ΗΠΑ τιμούν τη μνήμη του βουλευτή Τζον Λιούις: Πάνω από 1.600 διαδηλώσεις σήμερα κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ
Οι διαδηλώσεις συνιστούν διαμαρτυρία κατά των μαζικών απελάσεων μεταναστών και άλλων περικοπών της κυβέρνησης Τραμπ - Η ιστορική συνεισφορά του Τζον Λιούις στα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών
Μαζικές διαδηλώσειςκατά των πολιτικών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, διοργανώνονται σε συνολικά 1.600 τοποθεσίες των ΗΠΑ σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουλίου, αναφέρει το CNN.
Οι διαδηλώσεις συνιστούν διαμαρτυρία κατά των μαζικών απελάσεων μεταναστών της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και άλλες πολιτικές, όπως οι περικοπές στην υγεία και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για τους φτωχούς.
Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης έχουν έναν διττό σκοπό, καθώς γίνονται στα πλαίσια της εθνικής ημέρας δράσης «Good Trouble Lives On», προς τιμήν του αείμνηστου βουλευτή και ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Τζον Λιούις – που είχε εκλεγεί μέλος του Κογκρέσου το 1986 και πέθανε το 2020 σε ηλικία 80 ετών, μετά από καρκίνο του παγκρέατος.
«Περνάμε μια από τις πιο τρομακτικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε η συνπρόεδρος της ΜΚΟ Public Citizen, Λίσα Γκίλμπερτ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη. «Όλοι μας αγωνιζόμαστε με την άνοδο του αυταρχισμού στην κυβέρνησή μας... καθώς αμφισβητούνται τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι προσδοκίες της ίδιας της δημοκρατίας μας».
Σημαντικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Ατλάντα και το Σαιντ Λούις, καθώς και στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και στο Μέριλαντ. Το Σικάγο θα είναι η πόλη-ορόσημο για τις διαδηλώσεις της Πέμπτης, καθώς οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο κέντρο της πόλης το απόγευμα.
Ο Τζον Λιούις ήταν ο τελευταίος επιζών της ομάδας «Big Six» - ομάδα με μέλη της 6 σημαντικούς ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, με ηγέτη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Το 1965, ο 25χρονος (τότε) Λιούις ηγήθηκε περίπου 600 διαδηλωτών στην πορεία «Bloody Sunday» (Αιματηρή Κυριακή) κατά μήκος της γέφυρας Edmund Pettus στη Σέλμα της Αλαμπάμα.
Κλείσιμο
Ο Λιούις ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία και υπέστη κάταγμα στο κρανίο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Κινγκ ηγήθηκε περισσότερων διαδηλώσεων στην πολιτεία και ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον πίεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει τον Νόμο για τα Εκλογικά Δικαιώματα - ο οποίος αργότερα έγινε και επίσημα νόμος.
«Μπλέξτε σε καλούς μπελάδες (good troubles, από το οποίο πήρε και το όνομά της η ημέρα), σε απαραίτητους μπελάδες, και λυτρώστε την ψυχή της Αμερικής», είπε ο Λιούις το 2020, αναφερθείς στις πορείες για τα εκλογικά δικαιώματα του 1965.
Η εταιρεία υλοποιεί μακροχρόνια και πολυβραβευμένα προγράμματα κοινωνικής συνεισφοράς, με μετρήσιμα αποτελέσματα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών