Ισραήλ μετά την εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα

Ισραήλ μετά την εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα

«Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο κατά της Χαμάς», το μήνυμα του υπουργού Μπένι Γκαντζ - Αναλυτικά η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου 

arthrou-stratos-israil
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ που ακολούθησε της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για παύση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, η απάντηση ήταν «θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις».

Ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, υπογράμμισε ειδικότερα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση, ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο κατά της Χαμάς για τη ασφάλειά του αλλά και για να διασφαλίσει ότι θα επιστραφούν οι όμηροι. 

Τόνισε, δε, ότι ο ισραηλινός στρατός θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκαιο και θα προσπαθήσει να αποφύγει τα χτυπήματα στις τάξεις των αμάχων.

«Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά για να επιστραφούν οι όμηροι και για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοί του, οπουδήποτε βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης και της Ράφα» δήλωσε ο υπουργός σε ειδική ανακοίνωση.

Η εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης 

Κλείσιμο
Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, διέταξε νωρίτερα την παύση της επίθεσης στη Ράφα της Γάζας, καθώς αυτό συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους της Παλαιστίνης. 

Μάλιστα, το Διεθνές Δικαστήριο προστάζει το Ισραήλ να παρουσιάσει σε διάστημα ενός μήνα την πρόοδό του όσον αφορά στα μέτρα που του έχουν επιβληθεί για να την αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών. 

Η δικαστική απόφαση 


Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα είναι ακόμη πιο έντονη, χειρότερη κι από την προηγούμενη φορά που εκδόθηκε ανάλογη νομική διαταγή. Η τωρινή κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική. 


Ειδικότερα η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου περιλαμβάνει τα εξής:

- Αναχαίτιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα
- Άνοιγμα των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας
- Πρόσβαση σε έρευνες και αποστολές στην περιοχή της Γάζας 
- Αναφορά στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ζητηθεί

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ 

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει. «Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε επίσης την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι' αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αποτελούν παρωδία του εγκλήματος γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. Έχει ζητήσει επίσης από το πάνελ των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανώσεων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ όπως και σε βάρος των επικεφαλής της Χαμάς.

Νετανιάχου και Γκάλαντ κατηγορήθηκαν γαι εγκλήματα όπως εξόντωση και επίθεση σε βάρος αμάχων. Το Ισραήλ, όμως, απέρριψε τις κατηγορίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμφύλιος για τα αδέρφια Μαζωνάκη: Το μούδιασμα των συγγενών και η εγχείρηση της αδερφής του τραγουδιστή

Η υπόθεση Mondelez και το πρόστιμο των €337,5 εκατ. - Ελλάδα κι άλλες 7 χώρες ζητούν φρένο στους Γεωγραφικούς Περιορισμούς

«Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά»: Το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα απειλούσε τα θύματά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης