Ταϊβάν: Περικυκλωμένη από κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη - Ασκήσεις ευρείας κλίμακας του Πεκίνου

Ταϊβάν: Περικυκλωμένη από κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη - Ασκήσεις ευρείας κλίμακας του Πεκίνου

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας - Οι ασκήσεις διεξάγονται μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταιβάν ο οποίος προέβη σε δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου

kina_planes
Συνεχίζονται και σήμερα οι κινεζικές απειλές κατά του καθεστώτος της Ταϊπέι, στο Στενό της Ταϊβάν, μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της νήσου υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Πεκίνο.

Κινεζικά πολεμικά πλοία, καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη περικύκλωσαν την Ταϊβάν, καθώς συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας.

Σύμφωνα με το CNN, το Πεκίνο επιδιώκει να δοκιμαστεί η δυνατότητα «κατάληψης της εξουσίας» στη νήσο, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της.

Κλείσιμο


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, οι ασκήσεις διεξάγονται μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Στα γυμνάσια, με την κωδική ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024A», συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια «made in China» θα μπορούσαν να παραταθούν ή να γίνουν και άλλα στο εγγύς μέλλον.

Για το Πεκίνο τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται ως «αυστηρή τιμωρία» των «αυτονομιστών» διαμηνύοντας ότι εάν θα συνεχίσουν, θα «πνιγούν στο αίμα».



Βίντεο που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας δείχνουν στρατιώτες να βγαίνουν τρέχοντας από κτίριο για να πάνε σε θέσεις μάχης και μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται, με υπόκρουση στρατιωτικά εμβατήρια.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας, αξιωματικοί του κινεζικού πολεμικού ναυτικού κάλεσαν Ταϊβανούς ομολόγους τους να μην «προβάλουν αντίσταση στην επανένωση διά της ισχύος».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταγγέλλει ότι τέσσερα σκάφη του κινεζικού λιμενικού σώματος εισήλθαν σήμερα σε «απαγορευμένα» ύδατα.

«Είναι η όγδοη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τον μήνα που διανύουμε», ανέφερε το λιμενικό της Ταϊβάν, καλώντας το καθεστώς της Κίνας «να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει αμέσως την παράλογη συμπεριφορά της».

Η Ταϊβάν «θα υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρός της Λάι Τσινγκ-τε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Πηγαίνω στη γραμμή του μετώπου μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των ενόπλων δυνάμεων για να υπερασπιστούμε μαζί την εθνική ασφάλεια».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που απλά εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, στις οποίες επικράτησαν οι κομμουνιστές του Μάο Τσετούγκ επί των εθνικιστών. Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει εντείνει τις απειλές και τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις στην Ταϊβάν.

Το καθεστώς του Πεκίνου υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε την «ειρηνική» επανένωση με τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη να «απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις» ενώ στην Ουάσιγκτον αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ στενά» την κατάσταση και κάλεσε την Κίνα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Στην ομιλία που εκφώνησε χθες μετά την ορκωμοσία του ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος θεωρείται για το Πεκίνο «επικίνδυνος αυτονομιστής», δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στη νήσο έναντι αυτών που παρουσίασε ως κινεζικές απειλές.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, τόνισε ότι οι αυτονομιστές της Ταϊβάν θα μείνουν «στην ιστορία» ως μνημείο «ντροπής».

Σημειώνεται ότι, οι προηγούμενες ασκήσεις ευρείας κλίμακας της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2023.

Πριν από αυτές, το Πεκίνο είχε προχωρήσει σε γυμνάσια ευρείας κλίμακας τον Αύγουστο του 2022, αντιδρώντας στην επίσκεψη που είχε κάνει τότε στην Ταϊπέι η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.



Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός εντοπίστηκε 42χρονος όμηρος της Χαμάς - Τι είχε πει ο γαμπρός του που βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα

«Ο φίλος θέλει Άναβαρ» - «Έκανα κόπια το χάπι»: Οι συνομιλίες που πρόδωσαν τα μέλη της οργάνωσης που διακινούσε αναβολικά


Βίντεο: Τα ντοκουμέντα που οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος των εφοριακών στην Χαλκίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης