Τα βραβεία Νόμπελ όπως δεν τα ξέρουμε!

Τα βραβεία Νόμπελ όπως δεν τα ξέρουμε!

Τα βραβεία Νόμπελ κλείνουν εκατό χρόνια ιστορίας γεμάτα περίεργες στιγμές...

Τα βραβεία Νόμπελ όπως δεν τα ξέρουμε!
Τα βραβεία Νόμπελ κλείνουν εκατό χρόνια ιστορίας και όπως είναι λογικό πέρα από βραβεύσεις μεγάλων ανθρώπων, περιέχουν και περίεργες στιγμές. Αυτήν την χρονιά, οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης φτάνουν τον αριθμό ρεκόρ των 241, ενώ ανάμεσα στους υποψήφιους περιλαμβάνονται 53 οργανώσεις.

Άρνηση βράβευσης 
Κλείσιμο

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, υπάρχουν άνθρωποι που αρνήθηκαν να παραλάβουν το κορυφαίο βραβείο του πλανήτη. Ανάμεσά τους ο Γάλλος Ζαν-Πολ Σαρτρ για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964 και ο βιετναμέζος πρωθυπουργός Λε Ντουκ Θο, ο οποίος το 1973 δεν δέχτηκε να μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Ο Χίτλερ απαγόρευσε σε τρεις Γερμανούς να το παραλάβουν. Συγκεκριμένα στον Ρίχαρντ Κουν (Χημεία 1938), στον Αντολφ Μπούτεναντ (Χημεία 1939) και στον Γκέρχαρντ Ντόμαγκ (Ιατρική 1939). Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης το 1958 ανάγκασε τον Μπόρις Πάστερνακ να αρνηθεί το Βραβείο Λογοτεχνίας.

Τρεις τιμηθέντες βρίσκονταν στη φυλακή όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή τους. Ο λόγος για τον Γερμανό ειρηνιστή και δημοσιογράφο, Καρλ φον Οσιέτσκι (1935), την ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι (1991) και τον Κινέζο Λιού Σιαομπό (2010).

Οι ηλικίες των βραβευμένων

Ο γηραιότερος τιμηθείς ήταν ο ρωσικής καταγωγής Λεονίντ Χούρβικς, Νόμπελ Οικονομίας το 2007. Πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στα 90 του χρόνια. Στις γυναίκες, η βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ ήταν 87 ετών όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας επίσης το 2007. Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν ο 25χρονος Βρετανός Λόρενς Μπραγκ που μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον πατέρα του Γουίλιαμ το 1915. 

Η Ιταλίδα Ρίτα Λεβί-Μονταλτσίνι που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1986 είναι σήμερα 102 ετών και η γηραιότερη βραβευθείσα που βρίσκεται εν ζωή. Ακολουθούν οι 93χρονοι Αμερικανοί Γουίλιαμ Νόουλς (Χημεία 2001) και Τζον Φεν (Χημεία 2002). 

Οικογενειακή υπόθεση

Η ιστορία της οικογένειας Κιουρί συνυπάρχει με αυτή των Νόμπελ: το 1903 το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Το 1911 η Μαρί Κιουρί τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας. Το 1935 η κόρη της Ιρέν Ζολιό-Κιουρί και ο σύζυγός της Φρεντερίκ Κιουρί τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας. Η μικρότερη κόρη της Ιρέν, Ιβ παντρεύτηκε τον Χένρι Ρίτσαρντσον Λαμπουίς, διευθυντή της Unicef, ο οποίος παρέλαβε για λογαρισμό της οργάνωσης το Νόμπελ Ειρήνης το 1965. 


Γυναίκες

Πάνω από σαράντα γυναίκες, ανάμεσά τους η Μαρί Κιουρί δύο φορές, έναντι 776 ανδρών έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ από την θέσπισή του το 1901. Το Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα το 2009, την Αμερικανίδα Ελινορ Οστρομ. Στη Φυσική μόνο δύο γυναίκες έχουν τιμηθεί με το βραβείο, ανάμεσα σε 185 άντρες και η τελευταία φορά ήταν το 1963.

Χώρες

Τα αγγλικά βρίσκονται στην πρώτη θέση της γλώσσας γραφής των τιμηθέντων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας με 26 Νομπελίστες, ακολουθούν τα γαλλικά και τα γερμανικά με 13, τα ισπανικά με 11, τα ιταλικά και τα σουηδικά με 6, τα ρωσικά με 5, τα πολωνικά με 4, τα νορβηγικά και τα δανέζικα με 3, τα ελληνικά και τα ιαπωνικά με δύο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης