Στα 2,44 τρισ. δολάρια οι δαπάνες για όπλα σε όλο τον κόσμο

Στα 2,44 τρισ. δολάρια οι δαπάνες για όπλα σε όλο τον κόσμο

Σχεδόν στο 7% η αύξηση από την προηγούμενη χρονιά - Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη εστία κρίσης, σε ποια θέση είναι η Ελλάδα στις δαπάνες

arthrou-tanks
Σε τροχιά ανόδου για πρώτη φορά από το 2009 είναι οι αμυντικές δαπάνες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με τους μεγάλους στρατούς, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία καθώς και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Αυτό δείχνει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πέρυσι έφτσσαν τα 2,443 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.

Με τόσες κρίσεις σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, και αλλού, οι αριθμοί δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη.

Εντυπωσιακό είναι όμως το ποσοστό αύξησης των δαπανών που φτάνει το 6,8% για το 2023 σε σχέση με το 2022, όπως εξηγεί ο Σιάο Λιάνγκ από το SIPRI.

Κλείσιμο
Αυτό που εξέπληξε τους συντάκτες της έκθεσης είναι το μέγεθος της αύξησης ιδίως στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Σε Μεξικό και Ελ Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον στρατό για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Όσον αφορά τις τάσεις παγκοσμίως είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια εάν συνεχίσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες διενέξεις και εντάσεις.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Ουκρανία παραμένει η υπ' αριθμόν ένα εστία κρίσης στον κόσμο.

Το 2023 οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν το 5,9% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έφτασε να έχει τις όγδες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο το 2023, με ετήσια αύξηση 51%. Φτάνει πλέον τα 64,8 δισ. δολάρια, που εξακολουθεί να ισοδυναμεί μόνο με το 59% των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση η Γερμανία βρίσκεται ως προς τις στρατιωτικές της δαπάνες στην 7η θέση παγκοσμίως, με σχεδόν 69 δις δολάρια ή 9% περισσότερα από το 2022.

Η Ελλάδα είναι στην 33η θέση από την 29η το 2022, με δαπάνες στο 3,2% του ΑΕΠ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με 37% και η Κίνα με 12% αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, έχουντας αύξηση κατά 2,3% και 6% αντίστοιχα. Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 24% και έφτασαν τα 27,5 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω του πολέμου στη Γάζα, που άρχισε τον Οκτώβριο.

Ο Νίκλας Σέρνινγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για την Ειρήνη και τις Συγκρούσεις στη Φρανκφούρτη, δηλώνει στην DW: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η στρατιωτική ισχύς αποτελεί και πάλι προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη τα στοιχεία είναι έκφραση αυτού του τρόπου σκέψης. Επιπλέον, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας και οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, η άμυνα είναι σημαντικά ακριβότερη από την επίθεση».

Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας βλέπει το μέλλον μάλλον με απαισιοδοξία. Θεωρεί ότι όσο δεν αλλάζει η κατάσταση παγκοσμίως δεν θα αντιστραφεί η τάση για περισσότερους εξοπλισμούς. Απαραίτητες προϋποθέσεις για μια στροφή προς το καλύτερο θα ήταν κατά την εκτίμηση του Νίκλας Σέρνγινκ η ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς διαίρεση της χώρας και η εκτονωθεί της έντασης Κίνας -Ταϊβάν με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Προς το παρόν όμως η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας εκτιμά ο γερμανός ειδικός.




Ειδήσεις σήμερα:

Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη, λέει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. - 60 συλλήψεις- Στοιχεία για Ρέντη, Βόλο και Γιάννενα

«Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τον Γιώργο Λυγγερίδη» είπε ο Χρυσοχοΐδης


Τι αλλάζει σε αυτές τις ευρωεκλογές - Οι Σπαρτιάτες, το παράβολο των €20.000 και οι 8+1 κρίσιμες ημερομηνίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης