Ευρωεκλογές: Τι αλλάζει σε αυτή την κάλπη - Οι Σπαρτιάτες, το παράβολο των €20.000 και οι 8+1 κρίσιμες ημερομηνίες

Ευρωεκλογές: Τι αλλάζει σε αυτή την κάλπη - Οι Σπαρτιάτες, το παράβολο των €20.000 και οι 8+1 κρίσιμες ημερομηνίες

Με την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την 9η Ιουνίου - Οι ενστάσεις για τους Σπαρτιάτες, οι διαδικτυακοί έρανοι για το παράβολο των 20.000 ευρώ, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και το αναλογικότερο σύστημα κατανομής εδρών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kalpi-makk
Σε εφαρμογή τέθηκε ο θεσμικός οδικός χάρτης που καθορίζει βήμα-βήμα την πορεία έως τη μάχη των ευρωεκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου. Πρώτο κρίσιμο σημείο της προεκλογικής ατζέντας είναι η 24η Απριλίου. Την προσεχή Τετάρτη το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα καθορίσει ποια κόμματα παίρνουν το εισιτήριο για την τελική μάχη.

Αίτηση συμμετοχής έχουν καταθέσει στον Αρειο Πάγο συνολικά 46 συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων τα 9 κοινοβουλευτικά κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας), γνωστοί σχηματισμοί όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο ΛΑΟΣ, η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και νεοπαγείς σχηματισμοί όπως οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο δικαστικός Καιάδας και οι Σπαρτιάτες

Το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που έχουν προκύψει για τους στενούς δεσμούς των βουλευτών του κόμματος με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ενστάσεις για τη συμμετοχή του πολιτικού μορφώματος στην αναμέτρηση του Ιουνίου έχουν εκφράσει με υπομνήματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Ολόκληρο το υπόμνημα της ΝΔ στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα επικαλούνται τη δημόσια ομολογία του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για καθοδηγούμενους βουλευτές του από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν με όρους «greek mafia» και «Δον Κορλεόνε». Παράλληλα, αναφέρονται στην έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία κατέληξε πρόσφατα σε πρόταση άσκησης ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά 11 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κλείσιμο
spartiates_mk
Συγκεκριμένα η ΝΔ, με το υπόμνημα των 37 σελίδων και το υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης έκτασης 200 σελίδων που το συνοδεύει, ζητά τον αποκλεισμό του κόμματος από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως θα υποστηρίξει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης... Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ' ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» αναφέρει συγκεκριμένα στο υπόμνημά της η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι λόγοι ακύρωσης της συμμετοχής κομμάτων στις εθνικές εκλογές όταν διαπιστώνεται ότι η πραγματική ηγεσία ασκείται από καταδικασμένους βαρύτατα κακουργήματα, όπως η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έχουν επεκταθεί και για τις ευρωεκλογές.

Υπό αυτά τα δεδομένα η κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα εκδοθεί την προσεχή Τετάρτη είναι καθοριστική για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές και καταλυτική για την τελική απόφαση που αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα από το εκλογοδικείο για τη νομιμότητα της παρουσίας του κόμματος στο εθνικό Kοινοβούλιο.

Το τσουχτερό παράβολο

Εκτός όμως από την έρευνα για πιθανή συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με τον μανδύα πολιτικού κόμματος, το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου θα εξετάσει αν πληρούνται και άλλες ανελαστικές προϋποθέσεις όπως η πληρωμή του παραβόλου των 20.000 ευρώ, πλήρες ψηφοδέλτιο 42 υποψηφίων με τήρηση της ποσόστωσης στη συμμετοχή γυναικών, προσφυγές, καταγγελίες κ.ά. για την ανακήρυξή τους και συνακόλουθα για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα συνολικά 46 κόμματα που εκδήλωσαν το αρχικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αναμέτρηση προχώρησαν σε διαδικτυακό έρανο προκειμένου να συγκεντρώσουν το χρηματικό ποσό για την πληρωμή του παραβόλου. Οσοι όμως δεν κατάφεραν να καταβάλλουν το ποσό έως τις 19 Απριλίου θα κοπούν από την τελική λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ελάχιστες ώρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας είχαν καταβάλει το ποσό οι 30 από τους 46 συνδυασμούς.

Επιστολική

Δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία στον δρόμο για τις ευρωεκλογές αποτελεί η 29η Απριλίου, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. Για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για τους εντός και εκτός επικράτειας εκλογείς, ενώ έχουν αρθεί και όλα τα προσκόμματα που δυσκόλευαν τους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
epistoliki_psifos_arthro

Εως την περασμένη Παρασκευή η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε δεχθεί σχεδόν 100.000 αιτήσεις με περίπου 70.000 να αφορούν εκλογείς εντός επικράτειας και άνω των 30.000 Ελληνες του εξωτερικού. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων εκτός Ελλάδας προέρχεται από από χώρες της Ευρώπης (84,6%), ενώ σχεδόν το 70% των εγγεγραμμένων είναι ηλικίας 41 ετών και άνω.

Οι εκλογείς με δικαίωμα επιστολικής ψήφου εντός ή εκτός επικράτειας δεν θα μεταβούν σε εκλογικό κέντρο προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από το σπίτι τους θα μπορούν να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες του φακέλου που θα παραλάβουν εγκαίρως, ενώ η παραλαβή των σφραγισμένων ψηφοδελτίων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνει έως το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00.

Κατανομή εδρών

Να σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο εισήχθη νέο, αναλογικότερο σύστημα κατανομής των 21 εδρών που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% θα μοιραστούν τις έδρες σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο και τα ακριβή τους ποσοστά, όπως ακριβώς γίνεται και στην κατανομή των εδρών του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εθνικές αναμετρήσεις.

Η προσομοίωση του νέου συστήματος με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δίνει 7-8 έδρες στη Ν.Δ., 3-4 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, 3 έδρες στο ΠΑΣΟΚ, από 2 σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και από μία στα υπόλοιπα κόμματα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς έδρα συνδυασμός που θα ξεπεράσει οριακά το 3%.
eurokoinovoulio

8+1 κρίσιμες ημερομηνίες

24/4 Ανακήρυξη των συνδυασμών και υποψηφίων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου
25/4 Εναρξη του περιορισμού των εμφανίσεων υποψηφίων σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών
29/4 Λήξη υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου
19/5 Λήξη προθεσμίας προσδιορισμού εκλογικών τμημάτων
24/5 Διορισμός εφορευτικών επιτροπών
31/5 Οι συνδυασμοί παραδίδουν επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων στις περιφέρειες
3/6 Ορισμός εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων
8/6 Στις 5 το απόγευμα λήγει η προθεσμία παραλαβής των φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου
9/6 Οι εκλογές

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Παπαδαντωνάκης: «Δεν είμαι ήρωας, δεν φοβάμαι, κι ας έφαγα μαχαιριές»

Σκοτ Ντίσικ: Tρόμαξε μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic και ζήτησε βοήθεια

Ποιος θα κάνει κουμάντο στην Άμυνα; Η αντίδραση του ΝΑΤΟ στα σχέδια της ΕΕ και το πρόβλημα με Τουρκία και Κύπρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης