Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπογράφει νέο νομοσχέδιο που αναθεωρεί τους κανόνες στρατιωτικής κινητοποίησης

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπογράφει νέο νομοσχέδιο που αναθεωρεί τους κανόνες στρατιωτικής κινητοποίησης

Ο νόμος υποχρεώνει τους άνδρες να ενημερώνουν τα μητρώα τους, αυξάνει τις πληρωμές σε εθελοντές και προσθέτει νέες τιμωρίες για λιποταξία

MixCollage-17-Apr-2024-04-40-AM-9299
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι υπέγραψε νομοσχέδιο που αναθεωρεί τους κανόνες κινητοποίησης του στρατού καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις έντονες ελλείψεις στρατευμάτων στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της Ουκρανίας.

Υποχρεώνει τους άνδρες να ενημερώνουν τα μητρώα τους με τις αρχές, ενισχύει τις πληρωμές σε όσους προσφέρονται εθελοντικά, καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων (όχι για φόνο ή βιασμό) και προσθέτει νέες τιμωρίες για λιποταξία.

Παραμένει ασαφές πόσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν βάσει των νέων διατάξεων, αν και ορισμένοι εν ενεργεία στρατιωτικοί και αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο νόμος δεν θα είναι αρκετός για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το προσχέδιο προκάλεσε δημόσια κατακραυγή επειδή αφαιρέθηκε βασικό άρθρο που αφορούσε την αποστράτευση όσων πολεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και υπήρχαν περισσότερες από 4.000 τροπολογίες πριν από την τελική ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος αναμένεται να διευκολύνει την ενίσχυση της στρατολόγησης εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει νέα επίθεση τους επόμενους μήνες.

Μειώθηκε η ηλικία επιστράτευσης

Ο Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα έναν ξεχωριστό νόμο με τον οποίο μειώνεται η ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη με σκοπό να εξασφαλίσει περισσότερη μαχητική ισχύ.

Η Ουκρανία ξεκίνησε την κινητοποίηση αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η χώρα γνώρισε αρχικά σημαντική εισροή εθελοντών μαχητών, αλλά αργότερα ο αριθμός έπεσε και έκτοτε έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιπτώσεις στρατοδιαφυγής.

Τα στρατεύματα του Κιέβου αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών καθώς η ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο εδώ και μήνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει να παραδώσει τα πυρομαχικά εγκαίρως, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς τα εμπρός.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη γειτονική Λετονία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει το 0,25% του ΑΕΠ για την αποναρκοθέτηση και την ενίσχυση της ουκρανικής κυβερνοάμυνας.




Ειδήσεις σήμερα:

Ντουμπάι: Πλημμύρες από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη, δείτε βίντεο

Καιρός - Κολυδάς: Έρχεται διπλή διαταραχή - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Δανία - Βίντεο: Εργάτες σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης