Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Τι συνέβη στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Τι συνέβη στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου

Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε όσα έγιναν, ενώ ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθούσε όσα συνέβαιναν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου

potus01-arth
Το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ μετέφερε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «ένταση που κράτησε αρκετά λεπτά», ιδίως όταν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα ενημερώθηκαν ότι η Τεχεράνη εκτός από drone είχε εκτοξεύσει και περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel που μεταφέρουν το άγνωστο παρασκήνιο, η Ουάσινγκτον γνώριζε ότι επίκειται χτύπημα και είχε ξεκίνησει να συντονίζεται με το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους εδώ και 10 ημέρες. Αυτό που δεν περίμεναν οι ΗΠΑ ήταν ο αριθμός των βαλλιστικών πυραύλων που τελικά εκτόξευσε το Ιράν. «Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το συνολικό αμυντικό σύστημα - όσο εξελιγμένο και αν είναι - θα μπορούσε να αναχαιτίσει επιτυχώς μια τόσο μεγάλη επίθεση» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτοντας: «Ήταν μια περίοδος στα κόκκινα».



Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε κατά του Ισραήλ 170 drones, 30 πυραύλους Κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους με τους περισσότερους να εξουδετερώνονται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν 80 drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με το US CENTCOM ενώ δεκάδες ήταν οι αναχαιτίσεις από βρετανικές, γαλλικές και ιορδανικές δυνάμεις που σχημάτισαν μια περιφερειακή ομπρέλα υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.



«Όταν, λοιπόν, τα αμυντικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν - και τότε καταλάβαμε ότι οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός είχε επιτύχει - υπήρξε μια ανακούφιση. Μπορείτε να φανταστείτε για πόσο έντονες στιγμές μιλάμε» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος που ήταν παρών στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων μαζί με τον Μπάιντεν.

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι ενώ έχουμε ορισμένες διαφωνίες - ειδικά για τη Γάζα - οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα σπεύσουμε προς υπεράσπισή του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πατήστε φρένο και σκεφτείτε καλά»

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την περιγραφή των όσων συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, ο Τζο Μπάιντεν λάμβανε ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο ενώ η US CENTCOM, όσο και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, είχαν αρχίσει να εμπλέκονται με την ιρανική επίθεση. Την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων ανέλαβαν τα αεροπλανοφόρα USS Arleigh Burke και USS Carney που είχαν προσφάτως μετακινηθεί στη Μεσόγειο θάλασσα ενώ τουλάχιστον έναν πύραυλο κατέρριψε ένα αμερικανικό σύστημα Patriot.



H επίθεση του Ιράν ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, να λαμβάνουν μέσω Ελβετίας μήνυμα από το Ιράν ότι η εκτόξευση πυραύλων και drones με στόχο το Ισραήλ είχε ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος ελβετικός δίαυλος είχε χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με τον αμερικανό αξιωματούχο, πάντως, να επαναλαμβάνει ότι η Τεχεράνη δεν ενημέρωσε ποτέ την Ουάσινγκτον για το πότε ακριβώς θα γίνει η επίθεση.

Το τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου

Το επόμενο βήμα ήταν το τηλεφώνημα Μπαίντεν στον Νετανιάχου στις 9 το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) για να συζητήσουν το αποτέλεσμα της επίθεσης του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τον αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής, επανέλαβε την χωρις όρους στήριξη στο Ισραήλ αλλά παράλληλα κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης».



Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα πιο ευθεία και ξεκάθαρη ήταν η διατύπωση της διαφωνίας του Μπάιντεν με οποιοδήποτε ανταποδοτικό χτύπημα του Ισραήλ με τον αμερικανό αξιωματούχο, πάντως, να αρκεστεί στην αναφορά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν στο πλευρό των IDF αν αποφασιστεί να επιτεθούν στο Ιράν.

«Ο πρόεδρος είπε στον κ. Νετανιάχου ότι το Ισραήλ είχε ήδη κάνει αρκετά προωθημένα βήματα στην κρίση αυτή: Το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν προσπάθησε να απαντήσει και το Ισραήλ επέδειξε ξεκάθαρα την στρατιωτική του ανωτερότητα αποκρούοντας την επίθεση σε συντονισμό με τους εταίρους του... Οπότε πατήστε φρένο και σκεφτείτε καλά» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος για όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.official said.

«Κανείς δεν θέλει να επιταχύνει την κλιμάκωση. Το Ισραήλ μας ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν αλλά αυτό που θέλει είναι να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του» κατέληξε στην ενημέρωσή του ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: «Κληρώνει» για Μπελέρη, υποψήφια η Ελεονώρα Μελέτη

Τα δύο σενάρια για την επόμενη κίνηση του Τελ Αβίβ μετά την ιρανική επίθεση

Μεταμορφώθηκαν και έδωσαν ρεσιτάλ αφωνίας στο πάρτι ένωσης του Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης