Κέιτ Μίντλετον: Τα σενάρια για την υγεία της και η σιωπή του Μπάκιγχαμ

Κέιτ Μίντλετον: Τα σενάρια για την υγεία της και η σιωπή του Μπάκιγχαμ

Υψηλά τα ποσοστά ίασης του καρκίνου του παχέος εντέρου, από τον οποίο φημολογείται ότι πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Η υστερεκτομή που αποκάλυψε το πρόβλημα, τα ιατρικά σενάρια και ο ανήφορος της μελλοντικής βασίλισσας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-middleton
Οι τελευταίες και πλέον προωθημένες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο καρκίνου της Κέιτ Μίντλετον εντοπίζουν τη νόσο στο παχύ έντερο. Λόγω της παροιμιώδους μυστικοπάθειας που περιβάλλει παγίως τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας, η αναφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται επισήμως. Παραμένει μια διαρροή - και, μάλιστα, προερχόμενη όχι από τις συνήθεις πηγές, δηλαδή τον βρετανικό Τύπο, τα ταμπλόιντ κ.λπ., αλλά από τον Μαρκ Ρος, έναν Βέλγο δημοσιογράφο, εξειδικευμένο στο «ρεπορτάζ Μπάκιγχαμ», ο οποίος, μιλώντας στο γαλλικό «Gala», εσκεμμένα ή μη, αποκάλυψε μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση για την υγεία της πριγκίπισσας, ακόμη και από τον καρκίνο. Διότι ο Ρος έκανε λόγο για δύο διαφορετικές όψεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κέιτ Μίντλετον. Το ένα είναι η υστερεκτομή. Το δεύτερο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

middleton__1_
Η Κέιτ με τον Γουίλιαμ και τα τρία παιδιά τους


Οσο για το πώς αυτά τα δύο συνδέονται και συνδυάζονται επικρατεί πλήρες σκότος, καθώς προς το παρόν ουδείς εκτός του στενού κύκλου των Γουίνδσορ και κάποιων ελάχιστων, απολύτως εχέμυθων, «αυλικών» γνωρίζει την αλήθεια. Ασφαλώς, όμως, όπως και να ’χει, η κατάσταση της Κέιτ Μίντλετον είναι σοβαρή. Θανάσιμα επικίνδυνη, για την ακρίβεια, εφόσον υπονοείται ένα σενάριο μεταστατικής κακοήθειας, ενδεχομένως από τις ωοθήκες στο παχύ έντερο. Εναλλακτικά, υπάρχει η πιθανότητα ο καρκίνος να σχετίζεται με τη Νόσο του Crohn (φλεγμονώδες εντερικό αυτοάνοσο), από την οποία πάσχει η Κέιτ Μίντλετον.

Κλείσιμο
Εντούτοις, πέρα από τις ευλογοφανείς υποθέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται σε ανεπίσημες πληροφορίες, η πριγκίπισσα της Ουαλίας στον σύντομο βιντεοσκοπημένο μονόλογό της την Παρασκευή 22 Μαρτίου, δήλωσε πως η χημειοθεραπεία έχει ήδη ξεκινήσει -κατ’ οίκον, όχι σε κάποιο νοσοκομείο- και ότι, στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον, η κατάστασή της είναι σταθερή και η ίδια «νιώθει ΟΚ». Πάντως, εκτός από τα αμιγώς ιατρικά ζητήματα, η λιτή εξομολόγηση της Κέιτ, αφενός κατέρριψε διαμιάς κάθε φήμη και κάθε συνωμοσιολογική φαντασιοκοπία από τις δεκάδες που κυκλοφορούσαν σε ρυθμό κλιμακούμενου παροξυσμού ανά τα ΜΜΕ και τα social media της οικουμένης, επί δυόμισι μήνες περίπου. Αφετέρου, όμως, η απευθείας αποκάλυψη περί του καρκίνου, μαζί με την αυθόρμητη και αναμενόμενη συγκίνηση και τη συμπόνοια που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο, έγινε έναυσμα για τη δημιουργία ενός θεαματικού κύματος έντονου ενδιαφέροντος για τη διάγνωση του καρκίνου, ένα ζήτημα υγείας το οποίο, λίγο-πολύ, αντιμετωπίζεται γενικώς ως ταμπού.

middleton__3_
Ο καρκίνος της Κέιτ συγκλόνισε τους Βρετανούς περισσότερο και από αυτόν του Καρόλου


Εκανε τη διαφορά

Επ’ αυτού είναι χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μετά το βιντεο-διάγγελμα της Κέιτ Μίντλετον, από το απόγευμα της Παρασκευής έως και την Κυριακή που ακολούθησε, καταγράφηκαν περί τις 100.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του κορυφαίου οργανισμού της Βρετανίας για την ενημέρωση και υποστήριξη του κοινού σχετικά με τον καρκίνο, του Macmillan Cancer Support. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού, σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Βρετανοί πολίτες, μαζικά, αναζητούσαν εναγωνίως πληροφορίες για την COVID-19. Υπ’ αυτή την έννοια, ο καρκίνος της Κέιτ προσέλκυσε περισσότερο ενδιαφέρον ακόμη και από την πανδημία, ακόμη και τον καρκίνο του βασιλιά Καρόλου III, ένα γεγονός που επίσης συγκλόνισε τους Βρετανούς, όχι όμως στις διαστάσεις τις οποίες προσέλαβε η ασθένεια της νύφης του.

Η αποκάλυψη της Κέιτ για τον καρκίνο:

Το μήνυμα της Kate Middleton για την διάγνωση με καρκίνο



Ο δε μηχανισμός του Macmillan Cancer Support αφορά τρία εκατομμύρια καρκινοπαθείς στη Βρετανία, ενώ μία από τις δραστηριότητές του είναι η συγκέντρωση χορηγιών, δωρεών κ.ο.κ. ώστε να συντρέχει εμπράκτως ανθρώπους οι οποίοι, εκτός της νόσου, πλήττονται και από οικονομική δυσπραγία. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, το θαρραλέο και εξίσου θλιβερό μήνυμα της Κέιτ είχε ένα αντίκρισμα που υπερβαίνει τον τυπικό κύκλο των καθηκόντων, δηλαδή τις κάθε είδους κοινωφελείς πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύσσει η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και κατεξοχήν μια μέλλουσα βασίλισσα. Η Κέιτ Μίντλετον ήδη κατάφερε να κάνει τη διαφορά, έστω και με ένα απλό, μονοκάμερο γύρισμα, χωρίς τίποτα το πομπώδες, πεποιημένο ή βασιλικό στην όλη παρουσία της - εξαιρουμένου ενός δαχτυλιδιού στο χέρι της, κληρονομιά από τη μακαρίτισσα πεθερά της, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Ως προς την εκδοχή της υστερεκτομής, εάν και εφόσον εκτελέστηκε, είτε αυτή συναρτάται είτε όχι με τον καρκίνο, στο παχύ έντερο ή σε κάποιο άλλο όργανο κ.λπ., αποτελεί από μόνη της ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Η υστερεκτομή είναι επί της ουσίας η αφαίρεση της μήτρας, η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από την προσπάθεια αναχαίτισης ενός ήδη εμφανισθέντα καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, συνήθως στην ηλικία των 40 ετών και άνω. Εκ των υστέρων, θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος ότι ακριβώς σε αυτού του είδους την επέμβαση υποβλήθηκε η πριγκίπισσα της Ουαλίας στο μέσον του περασμένου Ιανουαρίου, ασχέτως εάν η επίσημη -πλην προσεκτικά ασαφής- ανακοίνωση των ανακτόρων έκανε λόγο, γενικά και αόριστα, για «εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα». Mέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η υστερεκτομή ήταν μερική ή ολική, εάν δηλαδή από το σώμα της Κέιτ αφαιρέθηκε μόνο η μήτρα ή ολόκληρη η συστοιχία μήτρας-τραχήλου, ενδεχομένως μαζί με επιπλέον όργανα (σάλπιγγες, ωοθήκες, λεμφαδένες, κολπικός ιστός κ.λπ.).

Βεβαίως, ακόμη και η υστερεκτομή δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς τον βαθμό σοβαρότητας και τις κρίσιμες για την επιβίωση της εκάστοτε ασθενούς συνέπειες ενός διεγνωσμένου καρκίνου - ομοίως και των παρενεργειών που συνεπάγεται η προσπάθεια αντιμετώπισής του. Η Κέιτ Μίντλετον υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, η οποία, ακόμη και στην πλέον ήπια μορφή της (και ως τέτοια παρουσιάζεται εμμέσως αυτή που ακολουθείται στην περίπτωση της πριγκίπισσας), επιβαρύνει σημαντικά και πολλαπλά τον οργανισμό. Οι διαβαθμίσεις των παρενεργειών μιας χημειοθεραπευτικής αγωγής διαφέρουν και εξαρτώνται από πλήθος παραγόντων, όπως το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων, ο βαθμός εξάπλωσης της νόσου και γενικότερα η αντίδραση του εκάστοτε οργανισμού, η οποία δεν είναι ποτέ δεδομένη εκ των προτέρων, εφόσον εξαρτάται ακόμη και από γενετικά χαρακτηριστικά.

middleton__2_
«Στέλνουμε την αγάπη μας στην Κέιτ», το μήνυμα της Βασίλισσας Καμίλα προς την Πριγκίπισσα της Ουαλίας


Καρκίνος παχέος εντέρου: Θεραπεύεται;

Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως επισημαίνει o διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Metropolitan Hospital Χρήστος Λιάκος, «ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την 3η συχνότερη κακοήθεια παγκοσμίως. Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται ετησίως ως πάσχοντες από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, το ευχάριστο είναι πως τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του ορθού εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με το παρελθόν. Ως προς την αιτιολογία, δεν είναι πλήρως γνωστοί οι παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μολονότι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισής του συσχετίζονται με την κακή διατροφή, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, τους πολύποδες, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, την παχυσαρκία κ.ά.».

Ως προς το κρίσιμο στοιχείο της θεραπείας, ο κ. Λιάκος τονίζει ότι «η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού - δηλαδή του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, με μήκος 15 εκατ., είναι διαφορετική από το υπόλοιπο παχύ έντερο. Αυτό συμβαίνει διότι το ορθό βρίσκεται χαμηλά στην πύελο και έχει εξωπεριτοναϊκή θέση, δηλαδή είναι όργανο εκτός περιτοναϊκής κοιλότητας. Ως εκ τούτου, σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο στάδιο νόσου, προσφέρεται προεγχειρητική χημειοθεραπεία καθώς και ακτινοβολία. Για την οριστική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν λύσεις όπως η μόνιμη στομία (σ.σ.: παρά φύσιν έδρα), η διατήρηση ανέπαφης της ουρολογικής και σεξουαλικής λειτουργίας των ασθενών μετά το χειρουργείο κ.λπ.».

Σε μια γενικότερη προοπτική και ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου που έχει η Κέιτ Μίντλετον, το νεαρό της ηλικίας της (στις 9 Ιανουαρίου έκλεισε τα 42 της χρόνια) ξενίζει ελάχιστους στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η αντίληψη ότι ο καρκίνος αφορά κυρίως ηλικιωμένα άτομα έχει αποδειχθεί προ πολλού μύθος, καθώς ο δείκτης εμφάνισης κακοήθειας σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 80%. Ενδεικτικά, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «British Medical Journal», η διάδοση του καρκίνου στους σχετικά νεότερους αυξήθηκε κατά 27,7% στην περίοδο 1990-2019, ενώ οι ταχύτερα ανερχόμενοι τύποι στις ΗΠΑ είναι ο καρκίνος του στήθους και στο γαστροοισοφαγικό σύστημα. Ομως, η ογκολόγος Κίμι Νγκ, ερευνήτρια στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ντάνα-Φάρμπερ, στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αποφαίνεται ότι «άτομα γεννημένα τη δεκαετία του 1990 διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με όσους έχουν γεννηθεί το 1950. Και οι πιθανότητες τετραπλασιάζονται, αντίστοιχα, για εμφάνιση καρκίνου στο ορθόν (σ.σ.: καρκίνος πρωκτού)».

Η συνωμοσιολογία επιμένει

Η φρενίτιδα που επικρατεί, κυρίως στη Βρετανία, γύρω από οποιαδήποτε εξέλιξη ή πληροφορία σχετικά με την υγεία της πριγκίπισσας, μόνο προσωρινά παραμέρισε μια σειρά από παράπλευρα ζητήματα, κυρίως στον επικοινωνιακό τομέα. Καταρχάς ακούγονται ακόμη, και ίσως ακόμη πιο έντονα από πριν, εκείνοι που επικρίνουν δριμύτατα το πριγκιπικό ζεύγος Κέιτ - Γουίλιαμ και τους συνεργάτες τους για τις αδεξιότητες, τις γκάφες και τα παιδαριώδη σφάλματα που διεπράχθησαν κατά την προβολή -ή μάλλον την απόκρυψη- των προβλημάτων υγείας της Κέιτ. Ταυτόχρονα, έγκριτα ΜΜΕ με οικουμενική απήχηση, όπως οι «New York Times», επιχειρούν να ξεσκεπάσουν τις μεθόδους που μετέρχεται ο μηχανισμός της ρωσικής παραπληροφόρησης προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα της Κέιτ Μίντλετον, «αποβλέποντας σε εμπορικά και πολιτικά οφέλη», όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο των «NYT».

Η αλήθεια είναι όμως ότι κατά το τρέχον διάστημα, και κυρίως ύστερα από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Κέιτ για την περιπέτεια της υγείας της, η παραγωγή σεναρίων συνωμοσίας έχει περιέλθει σε φάση ύφεσης. Ακόμη και τα βρετανικά ταμπλόιντ εστιάζουν στο πόσο σύντομα η πριγκίπισσα θα επανέλθει στην άσκηση των φιλανθρωπικών καθηκόντων της, παράλληλα με την εν εξελίξει θεραπεία της. Τα βρετανικά ΜΜΕ απασχολούν επίσης επιμέρους σημειολογικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι η Κέιτ θέλησε να αντιμετωπίσει τον τηλεοπτικό φακό μόνη της, χωρίς τον διάδοχο του θρόνου και σύζυγό της. Οι πιο παρατηρητικοί όμως διέκριναν τον κρυφό συμβολισμό των λουλουδιών στο φόντο, πίσω από την καθήμενη Κέιτ στους κήπους του ανακτόρου Γουίνδσορ: Οι ανθισμένοι ασφόδελοι συμβολίζουν την αισιοδοξία και την αναγέννηση της ζωής.

Ειδήσεις σήμερα:

Τετραπλή ήττα για Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Reuters: Οι Τούρκοι των τιμώρησαν

myAADEapp: Ξεκίνησε η εφαρμογή με ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους

25χρονη καθηγήτρια στις ΗΠΑ έκανε σεξ με 17χρονο ενώ ο σύζυγός της ήταν για κυνήγι - Καταδικάστηκε αλλά δεν φυλακίστηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης