ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, δεν άσκησαν βέτο - και η πρόταση πέρασε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες

un_security_council
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα Δευτέρα για πρώτη φορά μια πρόταση ψηφίσματος που ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν άσκησαν βέτο. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υιοθέτησαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Σε ανάρτησή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε στο Τwitter: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιάμιν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα ότι αν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στην πρόταση, θα ακυρώσει την αναχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας για την Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον υπουργό Ρον Ντερμέρ και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τζάτσι Χανέγκμπι.

Ειδήσεις σήμερα:

25η Μαρτίου: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση μέσα από 15 εντυπωσιακές φωτογραφίες

Οι μπίζνες του Τραμπ με τον Ράμα στην Αλβανία - Η χειροδικία, η φυλάκιση Μπελέρη και ο γαμπρός του πρώην προέδρου

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ο 15χρονος Ισλάμ που έσωσε δεκάδες - «Ουδέν σχόλιο» από το Κρεμλίνο για βασανιστήρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ