Ισραήλ: «Συστηματική κακοποίηση» Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κράτηση καταγγέλλουν ΜΚΟ

Ισραήλ: «Συστηματική κακοποίηση» Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κράτηση καταγγέλλουν ΜΚΟ

Ισραηλινές ΜΚΟ καλούν τη διεθνή κοινότητα να δράσει - «Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ, μια αύξηση κατά 200%»

israeli_soldiers
Ρεκόρ Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ που καλούν τη διεθνή κοινότητα να δράσει. Οι οργανώσεις μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι υφίστανται «συστηματικές κακοποιήσεις» και μερικές φορές βασανιστήρια.

Μέλη των οργανώσεων αυτών μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουν ενώπιον του ΟΗΕ για την κρίση που υπάρχει στις φυλακές, με αποτέλεσμα 9 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε η Ταλ Στάινερ, εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ…μια αύξηση κατά 200%».

Σύμφωνα με τη Στάινερ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Γενικευμένη και συστηματική»

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση κατά της Γάζας, «η κρίση στα κέντρα κράτησης και τις ισραηλινές φυλακές έχει αγνοηθεί πραγματικά», προειδοποίησε η Μιριάμ Αζέμ από τη νομική οργάνωση Adalah, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

Η οργάνωση έχει καταγράψει 19 «ξεκάθαρες περιπτώσεις» βασανιστηρίων εντός του ισραηλινού σωφρονιστικού συστήματος από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής βίας.

«Βλέπουμε γενικευμένη και συστηματική χρήση πολυάριθμων μεθόδων βασανισμού και κακομεταχείρισης σε βάρος Παλαιστινίων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κρίση «απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας» και να υπάρξει άμεση επέμβαση.

«Κρατούνται σύμφωνα με τον νόμο» λέει το Ισραήλ

Η ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «όλοι οι φυλακισμένοι κρατούνται σύμφωνα με τον νόμο» και ότι δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος της.

Κάθε καταγγελία που υποβάλλεται από κρατούμενους «θα εξεταστεί ενδελεχώς», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι ΜΚΟ ανησυχούν και για τις συνθήκες κράτησης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, όπου 27 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Οκτώβριο.

Σκληρές συνθήκες στους κρατούμενους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Κανείς δεν έχει πρόσβαση στα στρατόπεδα. Οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί προέρχονται από μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, που αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι συχνά κλείνονται σε «κλουβιά σε ανοικτό χώρο» και «έχουν δεμένα τα χέρια και τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε η Στάινερ.

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος, μέσα στο κρύο, τους ξυλοκοπούν και δεν τους προσφέρουν ιατρική βοήθεια, πρόσθεσε η Στάινερ. Σύμφωνα με την ίδια, οι κρατούμενοι αυτοί –ανάμεσά τους παιδιά– υπόκεινται στην ισραηλινή νομοθεσία περί ατάκτων μαχητών και στερούνται πολλών δικαιωμάτων. «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε η υπεύθυνη της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ΜΚΟ εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι κρατούνται σε αυτά τα στρατόπεδα και ότι άλλοι περίπου 600, που συνελήφθησαν σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κρατούνται από το ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα.

Οι δύο αυτές γυναίκες –και οι δύο Ισραηλινές– μέλη των ΜΚΟ που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούν ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από τις 7 Οκτωβρίου.

Καταγγέλλοντας ότι έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προσβολές οι ίδιες, επισημαίνουν ότι το τραύμα που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς και η ανησυχία για την τύχη των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι κατανοητά αλλά δεν αποτελούν δικαιολογία για βασανισμούς.



Ειδήσεις σήμερα:

14 και σήμερα για τον στρατιώτη Κασσελάκη: Σε θάλαμο 15 ατόμων και με ειδικό γραφείο στο στρατόπεδο της Θήβας

Ο Μητσοτάκης πήρε τον έλεγχο της υπόθεσης Ασημακοπούλου: Τα μηνύματα και το παρασκήνιο

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη μετά τις καταδρομικές επιθέσεις στου Ζωγράφου - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης