TikToker Τζάνε: Η πόλη της Καλαβρίας Roghudi Vechio όπου σκοτώθηκε είχε εκκενωθεί το 1971

TikToker Τζάνε: Η πόλη της Καλαβρίας Roghudi Vechio όπου σκοτώθηκε είχε εκκενωθεί το 1971

H πόλη στην οποία πριν μερικούς αιώνες μιλούσαν ελληνικά, υπέφερε από πολυάριθμες κατολισθήσεις και πλημμύρες με την πάροδο του χρόνου και τελικά εκκενώθηκε τελείως το 1971

Roghudi_Vecchio
Μια αληθινή τραγωδία εκτυλίχθηκε σε πόλη της Καλαβρίας στην Ιταλία εκεί όπου ο 23χρονος Έλληνας TikToker Τζάνε άφησε την τελευταία του πνοή. 

Μαζί με άλλους τρεις φίλους του ήταν στην πόλη – φάντασμα Roghudi Vecchio για να γυρίσουν κάποια βίντεο για το κανάλι τους στο YouTube. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, ο 23χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό.

Η πόλη-φάντασμα Roghudi Vecchio, στην ορεινή περιοχή της Καλαβρίας, ήταν κάποτε η έδρα μιας από τις τελευταίες ελληνόφωνες κοινότητες της Ιταλίας.

Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για ελληνικά ερείπια. Η πόλη στα βουνά Aspromonte της Ιταλίας ιδρύθηκε τον ενδέκατο αιώνα και οι ρίζες των πρώην κατοίκων της μπορεί να φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα.

Κλείσιμο
Οι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν στην περιοχή της Καλαβρίας τον όγδοο αιώνα π.Χ. Η νότια Ιταλία, κατά τη διάρκεια των αιώνων, συνέχισε να δέχεται κύματα Ελλήνων μεταναστών, εκτοπισμένων από την ανατολική Αυτοκρατορία. Οι νεοφερμένοι αναβίωναν τις ελληνόφωνες μειονότητες και συχνά «έσωζαν» από την εξαφάνιση τοπικές διαλέκτους.
Explore a Ghost Town in Southern Italy | National Geographic


Ένα χωριό στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει την τοπική διάλεκτο Greko, ή αλλιώς ιταλικά ελληνικά, είναι το Roghudi Nuovo-Νέο Roghudi, στα περίχωρα της πόλης του Reggio.

Το σημερινό Roghudi ιδρύθηκε από ανθρώπους από το παλιό Roghudi Vecchio. Η αντίθεση μεταξύ των δύο είναι σαφής: το ένα κατοικείται, το άλλο είναι μια πόλη-φάντασμα. Το Roghudi Nuovo ιδρύθηκε το 1973, αφού δύο διαδοχικές πλημμύρες είχαν καταστήσει το Roghudi Vecchio ακατοίκητο.

Σκαρφαλωμένη πάνω από μια μεγάλη κοίτη ποταμού στους πρόποδες του Ασπρομόντε, η πόλη αυτή εγκαταλείφθηκε από πολλούς για να χτιστεί το νέο Ρογκούντι μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 1783.
🇮🇹 4K drone video of Roghudi Vecchio, Calabria, Italy.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Παρί, Άρσεναλ, Σίτι στους «8» - Δείτε τα γκολ της φάσης των «16»


Καθήλωσε το κοινό η σκηνή βιασμού της Φρόσως στις Ψυχοκόρες - Τα σχόλια στο Twitter για τις ερμηνείες


Εμπρηστική επίθεση στου Ζωγράφου: Βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη και έκαψαν 5 σχολικά, 3 ΙΧ και 3 μηχανές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης