Αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Βικτόρια Νούλαντ

Αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Βικτόρια Νούλαντ

Διπλωμάτης καριέρας με θητεία στη Ρωσία, έφτασε στο νούμερο 3 της ιεραρχίας του υπουργείου

victoria-nuland-arthrou
Έπειτα από μια μακρά -και ίσως αμφιλεγόμενη- καριέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που την έφερε στο νούμερο 3 της ιεαρχίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Βικτόρια Νούλαντ θα εγκαταλείψει τη θέση της μέσα στον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι απόψεις σχετικά με τη Ρωσία, αλλά και οι ενέργειες της Νούλαντ σχετικά με την Ουκρανία, την έχουν κάνει στόχο επικρίσεων, αναφέρει το Associated Press.

Διπλωμάτης καριέρας, η Νούλαντ διετέλεσε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Αποσύρθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, αλλά επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ήταν υποψήφια για να διαδεχθεί τη Γουέντι Σέρμαν στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, αλλά τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε τον Κουρτ Κάμπελ στη θέση νούμερο 2.

Κλείσιμο
Τη δεκαετία του ‘90 η Νούλαντ είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Βρισκόταν μάλιστα στην πόλη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρώην Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν.

Στη συνέχεια έγινε πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού αναλάβει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την Χίλαρι Κλίντον.

Εγκλώμιο Μπλίνκεν για την «Τόρια»

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πλέκει το εγκώνιο της Νούλαντ, λέγοντας ότι «προσωποποιούσε τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν να βάλει τη διπλωματία στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής μας».

Η θητεία της Τόρια, όπως την αποκαλεί με το χαϊδευτικό της, καλύπτει τρεισήμισι δεκαετίες υπηρεσίας υπό έξι προέδρους και δέκα υπουργούς Εξωτερικών, συνεχίζει ο Μπλίνκεν.

«Ξεκινώντας από την πρώτη της θέση ως προξενική υπάλληλος στη Γκουανγκζού της Κίνας», υπήρξε κατά καιρούς «πολιτικός και οικονομικός αξιωματικός, εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής προσωπικού, αναπληρωτής βοηθός υπουργού και βοηθός υπουργού, ειδική απεσταλμένη και πρέσβης».

«Αυτό που κάνει την Τόρια πραγματικά εξαιρετική είναι το έντονο πάθος που επιδεικνύει στον αγώνα για αυτό που πιστεύει περισσότερο: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαρκή ικανότητα της Αμερικής να εμπνέει και να προωθεί αυτές τις αξίες σε όλο τον κόσμο. Αυτές ήταν οι αρχές που καθοδηγούσαν την Τόρια όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν από 30 και πλέον χρόνια. Είναι οι ίδιες αρχές που έφερε στο έργο της ως υφυπουργός και ως αναπληρώτρια αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών - έναν ρόλο που κάλυψε απρόσκοπτα για επτά μήνες».

Ειδική αναφορά κάνει και στο Ουκρανικό: «Είναι η ηγεσία της Τόρια στην Ουκρανία που οι διπλωμάτες και οι σπουδαστές της εξωτερικής πολιτικής θα μελετούν για τα επόμενα χρόνια. Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τη συγκρότηση ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να διασφαλιστεί η στρατηγική αποτυχία του και τη βοήθεια της Ουκρανίας να εργαστεί προς την ημέρα που θα είναι σε θέση να σταθεί δυναμικά στα δικά της πόδια - δημοκρατικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Καταλήγει με τα προτερήματα της Τόρια: «Λέει πάντα τη γνώμη της - προς όφελός μου και προς όφελος της εξωτερικής μας πολιτικής. Πάντα υπερασπίζεται τους Αμερικανούς διπλωμάτες και επενδύει σε αυτούς - τους καθοδηγεί, τους “ανεβάζει” και διασφαλίζει ότι αυτοί και οι οικογένειές τους έχουν ό,τι αξίζουν και ό,τι απαιτεί η αποστολή μας. Βρίσκει φως στις πιο σκοτεινές στιγμές, σε κάνει να γελάς όταν το χρειάζεσαι περισσότερο και πάντα σε καλύπτει».


Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοκόπησε την 29χρονη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη επειδή έριξε το φαγητό στο πάτωμα

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Οι έξι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους αναλυτικά


Νέα παράταση για τις 8 Ιουνίου πήρε η πρώτη εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά την επέμβαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης