ΗΠΑ: Τι είναι η Σούπερ Τρίτη των αμερικανικών εκλογών - Στην αρένα σε 15 πολιτείες, Μπάιντεν, Τραμπ και Χέιλι

ΗΠΑ: Τι είναι η Σούπερ Τρίτη των αμερικανικών εκλογών - Στην αρένα σε 15 πολιτείες, Μπάιντεν, Τραμπ και Χέιλι

Πότε ξεκίνησε να ονομάζεται έτσι και γιατί - Οι στόχοι των τριών επικρατέστερων μονομάχων εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου - Σε ποιες πολιτείες διεξάγονται σήμερα οι προκριματικοί

biden-trump-haley-arthrou
Ο νυν πρόεδρος, από το δημοκρατικό κόμμα, Τζο Μπάιντεν, ο τέως πρόεδρος, από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ντόναλντ Τραμπ και η επίσης Ρεπουμπλικανή, Νίκι Χέιλι. Τα τρία πιο αναγνωρίσιμα ονόματα αυτή την στιγμή στην αμερικανική πολιτική σκηνή θα λάβουν μία «καλή ιδέα» για το τι μέλλει γενέσθαι για τις υποψηφιότητές τους ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σούπερ Τρίτη λοιπόν σήμερα στις ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες διεξάγουν προκριματικές εκλογές όπου διακυβεύεται περίπου το ένα τρίτο των αντιπροσώπων που θα καθορίσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Είναι σπάνιο η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων και στα δύο κόμματα να είναι τόσο καθοριστική, τόσο νωρίς σε ένα εκλογικό έτος. Οι πρώιμες αναμετρήσεις κατέδειξαν τη δύναμη του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ - αλλά και κάποιες από τις πιθανές αδυναμίες τους. Παρά τις σημαντικές αντιδράσεις, ο Τραμπ έχει συντρίψει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του, σημειώνοντας μια μικρή πλειοψηφία στον πρώτο διαγωνισμό στην Αϊόβα και αυξάνοντας μόνο το ποσοστό του από εκεί και πέρα.

Αλλά σημαντικός αριθμός συνέχισε να ψηφίζει τον μοναδικό άλλο υποψήφιο που έχει απομείνει στην κούρσα - τη Νίκι Χέιλι. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι υποστηρικτές της τον Νοέμβριο. Θα στοιχηθούν πίσω από τον Τραμπ, θα απέχουν από την ψηφοφορία ή θα διασχίσουν τις κομματικές γραμμές και θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν; Ο σημερινός πρόεδρος έχει ακόμη λιγότερα να ανησυχεί όσον αφορά τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν, πέρυσι υπήρχαν ανεξέλεγκτες εικασίες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια ισχυρή προκριματική πρόκληση.

Αλλά περισσότεροι από 100.000 Δημοκρατικοί -περίπου το 13%- ψήφισαν "ανεξάρτητους" στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα, πολλοί από αυτούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη του προέδρου στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Και οι δύο υποψήφιοι αντιμετωπίζουν το ίδιο ερώτημα: θα μπορούσε η διαφωνία τώρα να είναι σημάδι περαιτέρω προβλημάτων για τις προοπτικές τους τον Νοέμβριο;

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ

Η Σούπερ Τρίτη είναι η ημέρα των προκριματικών εκλογών για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτειών διοργανώνει προκριματικές εκλογές και εκλογικές αναμετρήσεις.

Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των αντιπροσώπων για τις προεδρικές υποψηφιότητες μπορεί να κερδηθεί τη Σούπερ Τρίτη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης αποτελούν επομένως έναν ισχυρό δείκτη του πιθανού τελικού προεδρικού υποψηφίου κάθε πολιτικού κόμματος.

Οι πολιτείες που διεξάγουν προκριματικές εκλογές τη Σούπερ Τρίτη ποικίλλουν από χρόνο σε χρόνο, επειδή κάθε πολιτεία επιλέγει την ημέρα των εκλογών της ξεχωριστά η μία από την άλλη.

Η Τρίτη είναι η παραδοσιακή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φράση Super Tuesday χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στις προκριματικές προεδρικές εκλογές τουλάχιστον από το 1976. Είναι ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές.

Κλείσιμο
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών κυριαρχείται από δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα οποία επιλέγουν τους προεδρικούς υποψηφίους τους σε συνέδρια στα οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τις πολιτείες. Ο νόμος της πολιτείας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι αντιπρόσωποι κάθε κόμματος σε κάθε πολιτεία είτε με προκριματικές εκλογές είτε με εκλογοαπολογισμό και σε ποια ημερομηνία διεξάγονται οι εν λόγω διαγωνισμοί.

Ποιες πολιτείες ψηφίζουν τη Σούπερ Τρίτη του 2024

Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξάγουν προκριματικές εκλογές στις ακόλουθες πολιτείες:

Αλαμπάμα
Αρκάνσας
Καλιφόρνια
Κολοράντο
Μέιν
Μασαχουσέτη
Μινεσότα
Βόρεια Καρολίνα
Οκλαχόμα
Τενεσί
Τέξας
Βερμόντ
Βιρτζίνια

Οι Ρεπουμπλικάνοι διοργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στις ακόλουθες πολιτείες:
Αλάσκα
Γιούτα

Οι Δημοκρατικοί διεξάγουν προκριματικές εκλογές στις ακόλουθες πολιτείες:

Αλαμπάμα
Αρκάνσας
Καλιφόρνια
Κολοράντο
Μέιν
Μασαχουσέτη
Μινεσότα
Βόρεια Καρολίνα
Οκλαχόμα
Τενεσί
Τέξας
Γιούτα
Βερμόντ
Βιρτζίνια

Οι Δημοκρατικοί διεξάγουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην ακόλουθη αμερικανική επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα. 

Οι εκλογικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών στην Αϊόβα διεξήχθησαν εξ ολοκλήρου μέσω ταχυδρομείου από τον Ιανουάριο και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους στις 5 Μαρτίου, προκειμένου να συμμορφωθούν με το ημερολόγιο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ θέλει να αυξήσει την ισχύ του

Μολονότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει σήμερα αρκετούς αντιπροσώπους ώστε να κηρυχθεί επισήμως νικητής στην κούρσα για το χρίσμα, αν κυριαρχήσει και πάλι στις σημερινές αναμετρήσεις, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πια ούτε ίχνος σασπένς. Οι σημερινές προκριματικές διεξάγονται για περισσότερους από το ένα τρίτο των ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων - και για πάνω από το 70% του αριθμού των αντιπροσώπων που χρειάζονται για να εξασφαλισθεί το χρίσμα.

Ένα τρίτο διαδοχικό προεδρικό χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών για τον Τραμπ θα οδηγήσει σε μια νέα μονομαχία του με τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει με άνεση σήμερα τις προκριματικές του Δημοκρατικόυ Κόμματος, αν και ακτιβιστές αντιτίθενται στην πολιτική του Μπάιντεν έναντι του Ισραήλ και καλούν τους μουσουλμάνους Αμερικανούς και τους προοδευτικούς να ρίξουν στη Μινεσότα ψηφοδέλτιο με τη λέξη «αδέσμευτος» σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες ερωτήσεις όσον αφορά το για πόσο θα συνεχίσει την εκστρατεία της για το χρίσμα, ιδιαίτερα αφού έχασε πριν από 10 ημέρες στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρειά της, τη Νότια Καρολίνα.

Έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει μέχρι τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης, αλλά δεν έχει υποσχεθεί τίποτα πέραν αυτής και η εκστρατεία της δεν έχει προγραμματίσει δημόσιες εκδηλώσεις για σήμερα ή μετά.

Ο Τραμπ προηγείται της Χέιλι σε όλες τις πολιτείες που ψηφίζουν σήμερα και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες έρευνες της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τον ιστότοπο 538 που παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις. Στην Καλιφόρνια και το Τέξας, που εκλέγουν μαζί περισσότερους από 300 αντιπροσώπους, ο Τραμπ προηγείται κατά μέσο όρο πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Όμως σύμμαχοι της Χέιλι βλέπουν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να αποσπάσουν τη νίκη σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Μασαχουσέτη και το Βερμόντ, οι οποίες έχουν περισσότερους από τους εύπορους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ψηφοφόρους που τείνουν να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της.

Αυτές οι τρεις πολιτείες είναι επίσης μεταξύ αυτών στις οποίες διεξάγονται προκριματικές τη Σούπερ Τρίτη και δεν χρειάζεται αυτοί που ψηφίζουν να είναι καταγεγραμμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ανεξάρτητοι και μετριοπαθείς ψηφοφόροι είχαν ευνοήσει την Χέιλι αντί του Τραμπ στις πολιτείες που ψήφισαν πρώτες, σύμφωνα με τα έξιτ πολ του οργανισμού Edison Research.

Μια άλλη αναμέτρηση, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί υπέρ της Χέιλι, είναι αυτή της Γιούτα, οι μορμόνοι της οποίας είναι μάλλον ψυχροί έναντι του Τραμπ.

Σύμβουλοι του Τραμπ έχουν δηλώσει πως περιμένουν ότι ο υποψήφιός τους θα έχει μαθηματικά βγάλει από τη μέση την Χέιλι όχι αργότερα από τις 19 Μαρτίου· τότε θα έχουν ψηφίσει τα δύο τρίτα των πολιτειών. Η πρώτη ποινική δίκη του Τραμπ πρόκειται να αρχίσει έξι ημέρες αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι πλαστογράφησε επιχειρηματικά αρχεία για να κρύψει πληρωμές που έκανε σε μια πορνοστάρ ώστε αυτή η τελευταία να μην αποκαλύψει τη σχέση που είχε μαζί του.

Οι σημερινές προκριματικές λαμβάνουν χώρα μία ημέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε πως οι πολιτείες δεν μπορούν να αποκλείσουν τον Τραμπ από τις ψηφοφορίες τους βάσει της συνταγματικής τροπολογίας που εμποδίζει πρόσωπα που συμμετείχαν σε εξεγέρσεις να αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.

Η απόφαση, ενώ είναι μια νίκη για τον Τραμπ, υπενθύμισε επίσης τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 με μια επίθεση όχλου οπαδών του στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης ομοσπονδιακές κατηγορίες και κατηγορίες σε πολιτείες για επέμβαση σε εκλογές, αν και δεν είναι σαφές αν οι υποθέσεις αυτές θα φθάσουν σε δίκη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί επίσης ομοσπονδιακές κατηγορίες επειδή πήρε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

Ειδήσεις σήμερα:

Απογευματινά χειρουργεία: Υπογράφηκε η ΚΥΑ - Οι έξι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους αναλυτικά

Κέιτ Μίντλετον: Νέα παράταση για τις 8 Ιουνίου πήρε η πρώτη εμφάνισή της μετά την επέμβαση

4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια: Φόβοι για προάγγελο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, λένε οι σεισμολόγοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης