Κίνα: Περί το 5% ο στόχος για την ανάπτυξη το 2024, αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα κατά 7,2%

Κίνα: Περί το 5% ο στόχος για την ανάπτυξη το 2024, αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα κατά 7,2%

Ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%

MixCollage-05-Mar-2024-04-31-AM-9996
Η Κίνα θα ορίσει σήμερα στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας της περί το 5% του ΑΕΠ το 2024, στην πράξη στο ίδιο επίπεδο με το 2023, αναφέρει επίσημο έγγραφο εργασίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα· ο ρυθμός αυτός συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους που ανακοινώνονται εδώ και δεκαετίες.

Ο στόχος αυτός θα επισημοποιηθεί εντός της ημέρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης, του κινεζικού κοινοβουλίου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.

Για να τον επιτύχει, το Πεκίνο σκοπεύει να καταγράψει έλλειμμα 3%, από 3,8% πέρυσι.

Παράλληλα, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%.

Το κινεζικό συμβούλιο θα ακούσει την πρώτη απολογιστική ομιλία του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ εντός της εβδομάδας.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023. Ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, καθώς η ώθηση που έδωσε η άρση των περιορισμών για την πανδημία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

Η κρίση των ακινήτων, ο αποπληθωρισμός, η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και τα χρέη τοπικών αυτοδιοικήσεων προκαλούν πονοκεφάλους στην κινεζική πολιτική ηγεσία, που καλείται να πάρει αποφάσεις για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% φέτος και ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, περί το 3,5% το 2028.

Αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα κατά 7,2% το 2024

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα, ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, αν και πολύ πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 7,2% το 2024, ρυθμό αμετάβλητο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Κλείσιμο
Το στοιχείο περιέχεται σε έγγραφο εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

Προβλέπεται να δαπανηθούν 1,66 τρισεκ. γιούαν (231,4 δισεκ. δολάρια) για την άμυνα, ποσό χονδρικά υποτριπλάσιο από αυτό των στρατιωτικών δαπανών της Ουάσιγκτον.

Ο ασιατικός γίγαντας συνεχίζει την «λογική αύξηση» του αμυντικού προϋπολογισμού για να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία του, την ασφάλειά του και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα», εξήγησε χθες Δευτέρα ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό της.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται επί δεκαετίες, γενικά με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, όπως και άλλες χώρες, με φόντο τη διεκδίκηση από διάφορες χώρες της κυριαρχίας νησιών, νησίδων και υφάλων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ανησυχούν την Ταϊβάν, νήσο 23 εκατ. κατοίκων που η Κίνα θεωρεί επαρχία της και επιδιώκει μια μέρα να επανενωθεί, διά της βίας αν είναι απαραίτητο, με την ηπειρωτική χώρα.

Κατά το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με μακράν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, ανήλθαν σε 877 δισεκ. δολάρια το 2022. Ακολούθησαν η Κίνα (292 δισεκ.), η Ρωσία (86,4), η Ινδία (81,4), η Σαουδική Αραβία (75), η Βρετανία (68,5), η Γερμανία (55,8), η Γαλλία (53,6), η Νότια Κορέα (46,4) και η Ιαπωνία (46).

Σε χωριστό κείμενο, επαναλαμβάνεται πως η Κίνα θα «εναντιωθεί σθεναρά» σε κάθε δραστηριότητα για την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν και κάθε «εξωτερική ανάμιξη» στις υποθέσεις της νήσου, που θεωρεί «εσωτερικές» της.

Πιθανόν η σημαντικότερη λεπτομέρεια στη λίγο ως πολύ τυποποιημένη ορολογία αυτή είναι η αλλαγή διατύπωσης στη φράση πως η κινεζική κυβέρνηση θα προωθήσει σθεναρά «την επανένωση της Κίνας»: λείπει το επίθετο «ειρηνική» προηγούμενων ανάλογων κειμένων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι συνομιλίες του σταθμάρχη με την αστυνομία μετά τη σύγκρουση δείχνουν την έλλειψη σχεδίου

Άργος: Εγώ γάλα έριξα, λέει ο 34χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη γυναίκα του με σίδερο και την περιέλουσε με χλωρίνη

Πορτογαλία: Η αστυνομία κατέσχεσε 1,3 τόνους κοκαΐνης – Ήταν κρυμμένη σε κατεψυγμένα ψάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης