Αργεντινή: «Λουκέτο» στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam έβαλε ο Μιλέι

Αργεντινή: «Λουκέτο» στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam έβαλε ο Μιλέι

Κλειστό για επτά ημέρες θα μείνει το πρακτορείο με τα 80 χρόνια ζωής - Άγνωστο αν θα λειτουργήσει ξανά και με ποιους όρους

telam
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam βρήκαν σήμερα κλειστές τις πόρτες του, έπειτα από 80 χρόνια λειτουργίας.

Τους μεταφέρθηκε μάλιστα το μήνυμα να «κατεβάσουν τα μολύβια» για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφού ο υπερφιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα κλείσει το μέσο.

Ο ιστότοπος του πρακτορείου ήταν και αυτός εκτός λειτουργίας και το μήνυμα που λάμβαναν οι επισκέπτες ήταν ότι η σελίδα είναι υπό ανακατασκευή.

Ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους για επτά ημέρες.

Έξω από τα γραφεία είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί που δεν άφηναν κανέναν να περάσει μέσα.




Κλείσιμο
Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το Telam έκλεισε οριστικά ή θα επαναλειτουργήσει έπειτα από μια προσωρινή διακοπή.

Αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στην εκστρατεία του Μιλέι εναντίον μιας σειράς δημόσιων φορέων που, όπως λέει, είναι είτε αναποτελεσματικά είτε δαπανηρά είτε διεφθαρμένα. Για το Telam υποστήριξε ότι είναι φερέφωνο προπαγάνδας της περονιστικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην οικονομολόγος και καθηγητής που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές πέρσι προσπαθεί να ανατρέψει την οικονομική κρίση που κληρονόμησε επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό του 250%, να ξαναμαζέψει τα εξαντλημένα αποθεματικά και να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κυβέρνησή του ισχυρίζεται ότι αυτό περιλαμβάνει τη λήψη σκληρών αποφάσεων για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας και το μέγεθος του κράτους.

Εργαζόμενοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι η απόπειρα κλεισίματος του Telam, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 και απασχολεί περίπου 800 άτομα, είναι μια επίθεση στον Τύπο. «Είναι ένα πλήγμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και για αυτό θα υπερασπιστούμε» το πρακτορείο, ανέφερε η Ένωση Τύπου του Μπουένος Άιρες σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Για αργότερα σήμερα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο Telam.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Αργεντινής ανέφερε ότι το πρακτορείο είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου και προσβάσιμου περιβάλλοντος στον τομέα της ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν, τότε το Telam θα έπρεπε «να μεταρρυθμιστεί, όχι να εξαφανιστεί».

Ο Μιλέι, που έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη το Telam, είπε σε ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή, ότι θα το κλείσει. Το Σαββατοκύριακο αναπαρήγαγε ανάρτηση ενός βουλευτή στην πλατφόρμα Χ: «Το Telam πρέπει να κλείσει, δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλία: Ο Daniel, οι αγρότες και το green deal - Το παράδειγμα του μήλου της Αγιάς

Θεσσαλονίκη: Μου είπε ότι δεν είναι σημερινό το κοντοσούβλι και με μαχαίρωσε, λέει ο μάγειρας από το ουζερί

Βρετανία: Από την περιουσία των £500.000 άφησε μόλις £50 στο καθένα από τα εγγόνια του επειδή τον παραμελούσαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης