ΝΑΤΟ: Μεγάλες ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες σε Πολωνία και Σκανδιναβία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

ΝΑΤΟ: Μεγάλες ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες σε Πολωνία και Σκανδιναβία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

«Προστατεύουμε κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους» το μήνυμα της Συμμαχίας στη Ρωσία μετά την επέκτασή της με Φινλανδία και - προσεχώς - Σουηδία

nato_askisi1
Μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, ξεκινά από σήμερα το ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη δύναμης της πρόσφατα διευρυμένης Συμμαχίας. Στη συγκεκριμένη άσκηση, που ονομάζεται Nordic Response, συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 Φινλανδών στρατιωτών, η υπό την ηγεσία της Νορβηγίας Nordic Response 2024 αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της νεοεισερχόμενης χώρας του ΝΑΤΟ σε ξένη άσκηση, σύμφωνα με τον στρατό της Φινλανδίας, θα έχει διάρκεια σχεδόν δύο εβδομάδες και θα εκταθεί στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας (εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ), της Νορβηγίας και της Σουηδίας (αναμένεται η επίσημη ένταξη μέσα στις επόμενες μέρες).



«Για πρώτη φορά, η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, προσχώρησε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 σε μια ιστορική κίνηση μετά από δεκαετίες στρατιωτικής μη συμμόρφωσης.

Με την υποψηφιότητά της να έχει πλέον επικυρωθεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, η γειτονική Σουηδία ολοκληρώνει επί του παρόντος τις διατυπώσεις για να εισέλθει στη στρατιωτική συμμαχία ως 32ο μέλος της.



Για χρόνια, η εξαμηνιαία άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στις αρκτικές περιοχές της βόρειας Νορβηγίας, ονομαζόταν «Cold Response». Ωστόσο, «χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία, αναμορφώνουμε τώρα την άσκηση σε Nordic Response», ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στον ιστότοπό τους. Φέτος, η άσκηση φιλοξενείται εξίσου από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Κλείσιμο
Τα συμμετέχοντα έθνη στην άσκηση που διαρκεί έως τις 15 Μαρτίου είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο), η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου τα μισά από τα συμμετέχοντα στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στην ξηρά. Τα υπόλοιπα θα εξασκηθούν στη θάλασσα, με πάνω από 50 συμμετέχοντα υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και διάφορα αμφίβια σκάφη, και στον αέρα με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα, σύμφωνα με τον νορβηγικό στρατό.

Η συνδυασμένη κοινή εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής, δήλωσαν Νορβηγοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Εικόνες από μεγάλη άσκηση στην Πολωνία

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ έδωσε στο Twitter εικόνες από την εξέλιξη της άσκησης Steadfast Defender στην Πολωνία, η οποία εξελίσσεται σε στενή συνεργασία με την Nordic Response.



«20.000 στρατιώτες από 9 Συμμάχους ασκούνται μαζί στην Πολωνία, δείχνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να προστατεύσει τους λαούς μας και να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους» αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα που στέλνει το ΝΑΤΟ προς πάσα κατεύθυνση (κυρίως προς τη Ρωσία).


Ειδήσεις σήμερα

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη: Αλλάζουν όλα στην Παιδεία - Νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πάνος Καμμένος: Ποζάρει ανανεωμένος μαζί με τη σύζυγό του στo instagram

ΣΥΡΙΖΑ: «Εικονομαχία» μετά το mea culpa Τσίπρα - Βγήκαν τα μαχαίρια και για το Συνέδριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης