ΣΥΡΙΖΑ: «Εικονομαχία» μετά το mea culpa Τσίπρα - Βγήκαν τα μαχαίρια και για το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: «Εικονομαχία» μετά το mea culpa Τσίπρα - Βγήκαν τα μαχαίρια και για το Συνέδριο

Χωρίς τέλος οι αναταράξεις από όσα είπε για Novartis και τηλεοπτικές άδειες ο πρώην πρωθυπουργός - Συνεδριάζει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο

tsipras-sinedrio
Σε «εικονομάχους» και «εικονολάτρες» έχουν χωριστεί στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες, καθώς η απολογιστική τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την περίοδο της διακυβέρνησής του, έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά από τη βροχή αντιδράσεων για την αυτοκριτική του κ. Τσίπρα απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησής του στα ζητήματα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και της Novartis με προεξάρχοντα τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, μια άλλη ανάγνωση της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού επιχείρησε ο πρώην Βουλευτής, Θέμης Μουμουλίδης, προκαλώντας έντονες συζητήσεις τη χθεσινή ημέρα.

Σε μία μακροσκελή ανάρτησή του υπό τον τίτλο «Ποιους ενοχλεί ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ…», ο κ. Μουμουλίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «κανείς εκ των «υψηλόβαθμων», δεν «παραμέρισε» μετά το ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Αντίθετα συνέχισαν «αγέρωχοι» την εσωκομματική «καριέρα» τους σε θέσεις αιχμής», για να αφήσει σαφείς αιχμές για τη διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου του κόμματος.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czjgpd7q1449)


Το «μη Συνέδριο»

Σύμφωνα με τον κ. Μουμουλίδη, επρόκειτο για ένα Συνέδριο «που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ, αφού ουδέποτε κανείς ανακοίνωσε τον περιορισμένο αριθμό των διαπιστευμένων συνέδρων», ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως «ουδέποτε, ελέγχθηκε η ιδιότητα [και ο ρόλος] των παρευρισκομένων εντός του σταδίου, που κατά ένα μεγάλο αριθμό, δεν ήταν σύνεδροι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά, «δια βοής» αυθαίρετων αποφάσεων, υπό το κράτος μιας σειράς οριακών συμπεριφορών όχι μελών αριστερού κόμματος, αλλά όχλου». Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μουμουλίδης αντέτεινε πως «όλα θα ήταν διαφορετικά, αν ο πρόεδρος του Συνεδρίου, και "ιστορικό στέλεχος", είχε φροντίσει στην αίθουσα να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αυστηρά οι Σύνεδροι του πολιτικού φορέα, και όχι ο ανεξέλεγκτος αριθμός «Χειροκροτητών -οπαδών»!!!», για να προσθέσει πως «εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του Συνεδρίου, ουδέποτε αντέδρασε, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, «έδειχνε» τις μπροστινές θέσεις, «αποκαλύπτοντας» και δίνοντας βορρά στο πλήθος, τους "εσωτερικούς εχθρούς", οι οποίοι και αποδοκιμάζονταν, από ένα πρωτοφανές πλήθος αλαλαζόντων φανατικών».

«Τέλος, είναι πολιτικά ανήθικο, να εναντιώνεσαι, στον ευεργέτη σου, όταν μάλιστα αυτός έχει αναλάβει το σύνολο των πολιτικών ευθυνών. Είναι αμοραλιστικό να συνεχίζεις να θεωρείς τον ίσκιο σου μπόι σου, και να συνεχίζεις επιλέγοντας «ιδιοτελείς ατραπούς», ξένες προς κάθε έννοια αριστερής ηθικής και συμπεριφοράς» κατέληξε ο πρώην βουλευτής, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «μια ελπίδα ζωντανή, ενεργή και παρούσα».

moymoulidis


Αναλυτικά, η ανάρτηση του Θέμη Μουμουλίδη:

Κλείσιμο
Ποιους ενοχλεί ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ…
Λύπη είναι το συναίσθημα, στα όσα ακολούθησαν την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Μια εκ βαθέων συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, πού φαίνεται να ενόχλησε πολλούς ,κυρίως τους εντός [και μέχρι προσφάτως εντός] ΣΥΡΙΖΑ αποδέκτες.

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που «υψηλόβαθμα» στελέχη, χάνοντας εμφανώς την ψυχραιμία τους, επιχειρούν να «αποκαθηλώσουν» όχι μόνο το περιεχόμενο της συνέντευξης, αλλά και συνολικά το έργο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Κυρίως όμως θέτοντας τον εγωισμό τους, πάνω από την ιστορία, επιχειρούν να αμφισβητήσουν την προσφορά του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση της Αριστεράς. Και αυτό, αποτελεί ένα ακόμη παράδοξο και σημάδι παρακμής της σχέσης «αριστερών» και ιστορίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της [δικής του] αλήθειας, για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε με στοιχεία στην δύσκολη ιστορικά συγκυρία, της Αριστερής διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε σε εμπόδια που συνάντησε η διακυβέρνηση, αναφέρθηκε και σε λάθη της, φέρνοντας ως παράδειγμα δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις [ Νοβάρτις και τηλεοπτικές άδειες] . Μίλησε με σαφήνεια, για λάθος χειρισμούς, και σε καμμιά περίπτωση για λάθος πολιτικές επιλογές.

Μετά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν την εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για κάποιους, [«άμεσα ενδιαφερόμενους»] άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εξέφρασαν με κάθε τρόπο [ και μέσο] την αντίθεσή τους στις σκληρές πολιτικές διαπιστώσεις και θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων. Με την παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε με τρόπο σαφή την αγωνία του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πέρα από την αναφορά του, σε εμφανείς αδυναμίες και λάθη της σημερινής ηγεσίας, αναφέρθηκε και σε ευθύνες παραδοσιακά υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία μοιάζει να «θυσιάζουν» το μέλλον ενός ιστορικού κόμματος, στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών. Βεβαίως, κανείς εκ των «υψηλόβαθμων», δεν «παραμέρισε» μετά το ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Αντίθετα συνέχισαν «αγέρωχοι» την εσωκομματική «καριέρα» τους σε θέσεις αιχμής.

Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός Συνεδρίου, που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ, αφού ουδέποτε κανείς ανακοίνωσε τον περιορισμένο αριθμό των διαπιστευμένων συνέδρων, απόδειξη αδιαφορίας συμμετοχής των μελών σε μια προαναγγελθείσα «προεδρική φιέστα»! και με την ιστορική ευθύνη του προεδρείου του Συνεδρίου, ουδέποτε, ελέγχθηκε η ιδιότητα [και ο ρόλος] των παρευρισκομένων εντός του σταδίου, που κατά ένα μεγάλο αριθμό, δεν ήταν σύνεδροι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά, «δια βοής» αυθαίρετων αποφάσεων, υπό το κράτος μιας σειράς οριακών συμπεριφορών όχι μελών αριστερού κόμματος, αλλά όχλου. Αντί λοιπόν οι «υψηλόβαθμοι» να ανατριχιάσουν και να καταγγείλουν την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας, φρόντισαν να «συσπειρωθούν» επιλεκτικά εκφράζοντας την αντίθεσή τους, για προσφυγή στην κάλπη για ανάδειξη προέδρου. Μια πρόταση που φαίνεται να «υπερίσχυσε» δια βοής!!! σε ένα ασαφές ακροατήριο, παρακάμπτοντας, την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη , να προχωρήσει οπωσδήποτε «για λόγους αρχής» στο στήσιμο κάλπης!!! Μια πρόταση που θα έβαζε τέλος στην συνεχιζόμενη εσωκομματική κρίση.

Όμως, όλα θα ήταν διαφορετικά, αν ο πρόεδρος του Συνεδρίου, και "ιστορικό στέλεχος", είχε φροντίσει στην αίθουσα να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αυστηρά οι Σύνεδροι του πολιτικού φορέα, και όχι ο ανεξέλεγκτος αριθμός «Χειροκροτητών -οπαδών»!!! Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του Συνεδρίου, ουδέποτε αντέδρασε, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, «έδειχνε» τις μπροστινές θέσεις , «αποκαλύπτοντας» καί δίνοντας βορρά στο πλήθος, τους "εσωτερικούς εχθρούς", οι οποίοι και αποδοκιμάζονταν, από ένα πρωτοφανές πλήθος αλαλαζόντων φανατικών.

Αποτέλεσμα: Σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια , ποιες ακριβώς είναι οι αποφάσεις του Συνεδρίου.

Μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπου εμφανώς, έπαιρνε αποστάσεις από τον λάθος χειρισμό, διαφόρων υποθέσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, [την συνολική ευθύνη την έχει ήδη αναλάβει πολλές φορές ο ίδιος] οι «άμεσα ενδιαφερόμενοι» αποφάσισαν να κόψουν κάθε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, προβαίνοντας σε αναρτήσεις και δηλώσεις απίστευτης αήθειας.

Ομοίως, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου, έσπευσαν και διάφοροι "σημαίνοντες" και προσφάτως «αποχωρήσαντες» [ επίσης ευεργετηθέντες από τον Αλέξη Τσίπρα] , να ασκήσουν δριμεία «κριτική» στις δηλώσεις του. Για τη δική τους αυτοκριτική δεν μίλησαν ποτέ. Έστω στη γλώσσα τους…

Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε ονόματα . Έχει όμως σημασία να επισημανθεί πως το σύνολο των «επικριτών» των δηλώσεων αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, είναι οι ευεργετημένοι του. Αυτοί πού δεν θα τους γνώριζε κανείς εάν δεν υπήρχε η προσωπικότητα και η ιστορική συμβολή του Αλέξη Τσίπρα, στην πορεία προς την Διακυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε το σοβαρό λάθος να λειτουργεί συνομιλώντας διαχρονικά, συλλογικά, τουλάχιστον με τους «υψηλόβαθμους επικριτές» του. Λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις συναισθηματικά, και βέβαια δεν απομάκρυνε ποτέ κανέναν, ανανεώνοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη του στην έννοια της συντροφικότητας, και την πίστη του στη συλλογική λειτουργία.

Κυρίως όμως κατάφερε το μείζον πολιτικά και ηθικά.

Η διακυβέρνηση του, πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματά της, τα οποία , με μεγαλοψυχία όφειλαν να υπερασπίζονται οι «επικριτές» του, είναι και η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που διαχειρίστηκε με σεβασμό το δημόσιο χρήμα, για την οποία δεν υπήρξε η παραμικρή υποψία οικονομικής αυθαιρεσίας και ατασθαλίας.

Τέλος, είναι πολιτικά ανήθικο, να εναντιώνεσαι, στον ευεργέτη σου, όταν μάλιστα αυτός έχει αναλάβει το σύνολο των πολιτικών ευθυνών. Είναι αμοραλιστικό να συνεχίζεις να θεωρείς τον ίσκιο σου μπόι σου, και να συνεχίζεις επιλέγοντας «ιδιοτελείς ατραπούς», ξένες προς κάθε έννοια αριστερής ηθικής και συμπεριφοράς.

Η Αριστερά, οφείλει να διαθέτει και ύφος και ήθος. Οφείλει να αναλαμβάνει τίς ευθύνες των λαθών της. Και αυτό έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως η Αριστερά, οφείλει πάνω απ’ όλα να υιοθετεί ένα επιβεβλημένο διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό.

Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, διαχρονικά «κινδύνευε» όχι [μόνο] από τα συστημικά «τέρατα», αλλά από εσωκομματικούς κοριούς. Αυτούς πού δίχως αιδώ [ και πολιτικό μέλλον] δίχως ίχνος σεβασμού, ακροβατούν κάθε φορά, σε κάθε κρίση, αναζητώντας ρόλο για τον εαυτό τους. Αυτούς πού ουδέποτε ανέλαβαν τις ευθύνες της διαχρονικά αμετροεπούς συμπεριφοράς τους. Αυτούς πού «δυσκολεύονται» να αγωνιστούν για την αποκατάσταση της «χαμένης τιμής» της Αριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα: αναλαμβάνοντας με τόλμη, κάθε ευθύνη που του αναλογεί, είναι εμφανές ότι έχει επιλέξει [και ορθά] να πάρει αποστάσεις, από πρόσωπα και χειρονομίες που οδήγησαν στην κρίση και έβλαψαν την κοινή υπόθεση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Παραμένει, το ισχυρότερο πολιτικό κεφάλαιο των Αριστερών, Κεντροαριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων, όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Παραμένει, μια ελπίδα ζωντανή, ενεργή και παρούσα.

Το νέο μήνυμα Πολάκη

Λίγες ώρες αργότερα, νέο μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης. Σε νέα ανάρτησή του, «πρέπει ο σκληρός δίσκος να προγραμματιστεί ξανά στο μήκος κύματος ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ -ΔΙΑΦΘΟΡΑ» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης, με αρκετούς συντρόφους του να ερμηνεύουν την ανάρτησή του όχι μόνο ως υπενθύμιση της επιστροφής του στη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και ως σχόλιο απέναντι στο mea culpa του κ. Τσίπρα.

polakis


Στην παραδοχή, πάντως, ότι υπήρξαν λάθη στην περίπτωση της υπόθεσης Novartis από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Γιώργος Τσίπρας. Νωρίτερα χθες, «κάναμε λάθος χειρισμούς με την Novartis» υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ο πρώην Βουλευτής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το σκάνδαλο ήταν υπαρκτό και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czjwsr61unm1)


Το ακροατήριο Τσίπρα

Πέρα από τις αντιδράσεις, όμως, ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον αποκτά το κοινό στην ομιλία του κ. Τσίπρα το περασμένο Σάββατο, καθώς ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη για τον παρακολουθήσουν ήταν οι: Συμεών Κεδίκογλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Πέτρος Κόκκαλης, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, δηλαδή ένα από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

IMG_3620
IMG_3621


Ημέρα συνεδριάσεων

Πάντως, σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, στο οποίο αναμένεται να μετάσχουν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και η νέα Εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, την οποία ανακοίνωσε χθες ως επιλογή της Κουμουνδούρου με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης περιόδευσε χθες στο Δρέπανο Αργολίδας, ενώ θα απουσιάσει τις επόμενες ημέρες, για να έχει την ευκαιρία ολιγοήμερης ξεκούρασης, προαναγγέλλοντας παράλληλα σε συνέντευξή του στη Real News πως το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο φθινόπωρο «θα έχει χαρακτήρα επανίδρυσης».

Την ίδια ώρα, μετά τη Δώρα Αυγέρη, την αίτησή της για την υποψηφιότητά της στην Ευρωβουλή κατέθεσε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν τα όσα δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Νίκος Παππάς. «Καλούμε τον κ. Κασσελάκη να καταδικάσει και να απομονώσει στο εσωτερικό του κόμματός του φωνές που αρθρώνουν τόσο χυδαίο λόγο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, συμπληρώνοντας πως «εάν δεν το πράξει, θα αποδείξει ότι είναι ο ενορχηστρωτής ενός σχεδίου διχασμού της κοινωνίας μας, που παραπέμπει στην «σκοτεινή» περίοδο 2015-2019, την οποία η Ελλάδα έχει ευτυχώς αφήσει οριστικά πίσω της».

teligioridou


Ειδήσεις σήμερα

Δύο νέοι παίκτες, δύο αλλαγές και στον τάκο του Survivor η Μαριλίνα - Δείτε βίντεο

Eκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής - Χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα - Δείτε όλα τα άλματά του

Ο ΠΑΟΚ στην κορυφή, τρίτος ο Ολυμπιακός - Μεγάλοι χαμένοι ΑΕΚ, ΠΑΟ - Δείτε τα 24 γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης