Η Koμισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο

Η Koμισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

AERIO
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου. Αυτή η σύσταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2022, καθώς η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και ενώ η κατάσταση είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια.

Η πρόταση θα συζητηθεί από την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Η σημερινή σύσταση βασίζεται στα πορίσματα έκθεσης που εξετάζει τον κανονισμό για τη μείωση της ζήτησης αερίου και της δεύτερης έκθεσης για τον κανονισμό της ΕΕ για την αποθήκευση αερίου. Εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τα δύο μέτρα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ και στη μείωση των λογαριασμών για τους πολίτες από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Συλλογικά, η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι προσπάθειες υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης 15% που συμφωνήθηκε βάσει της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία.

Χάρη στο ευρύ φάσμα μέτρων έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές προοπτικές της ΕΕ έχουν βελτιωθεί: οι προμήθειες είναι περισσότερο διαφοροποιημένες, έχει αυξηθεί η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει γίνει εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας, με τις αποθήκες αερίου να βρίσκονται σε πιο υγιές επίπεδο. Αυτό συνέβαλε στη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεδομένης της συνέχισης των γεωπολιτικών εντάσεων, των στενών παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου και του στόχου της ΕΕ να απαλλαγεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η συνεχιζόμενη εξοικονόμηση ενέργειας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεχής εξοικονόμηση αερίου θα συμβάλλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της τρέχουσας σταθερότητας της αγοράς, μεταξύ άλλων με τη διευκόλυνση της αναπλήρωσης της αποθήκευσης αερίου την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

«Αυτό που έβγαλε δεν ήταν κούκλα» - Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού περιγράφει πώς εντοπίστηκε το νεκρό έμβρυο στη Σόλωνος

Η διαδρομή του ρωσικού πετρελαίου: Από το Νοβοροσίσκ στις ΗΠΑ μέσω Λακωνικού κόλπου και Ινδίας


Κατασχέθηκαν 72 πυροβόλα όπλα και πάνω από 3.000 φυσίγγια από σπίτι του Αλέν Ντελόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης