Γαλλία: Ρώσοι κατάσκοποι οργάνωσαν την επιχείρηση με τα αστέρια του Δαβίδ σε κτίρια του Παρισιού

Γαλλία: Ρώσοι κατάσκοποι οργάνωσαν την επιχείρηση με τα αστέρια του Δαβίδ σε κτίρια του Παρισιού

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση επιβεβαιώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde

parisi
Τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτίρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Δεκάδες χαραγμένα μπλε Αστέρια του Δαβίδ εντοπίσθηκαν στις προσόψεις κτιρίων στο Παρίσι και στα προάστια. Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, ταυτοποιήθηκε. Τον Νοέμβριο, η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη «ρωσική ψηφιακή ανάμειξη» στην υπόθεση αυτή.





Υπενθυμίζεται πως από τον Νοέμβριο του 2023 τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έρευνες των αστυνομικών Αρχών, εκτιμούσαν ότι πρόκειται για έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο σχηματισμός των γκράφιτι με το Αστέρι του Δαβίδ σε κτίρια στο Παρίσι.

Η εισαγγελία του Παρισιού είχε διατάξει έρευνα καθώς σε πολλά κτίρια του Παρισιού άγνωστοι ζωγράφισαν το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ.

Τα περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ σχεδιάστηκαν με μπλε μπογιά σε πολλές προσόψεις κτιρίων του 14ου διαμερίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο πυροδότησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να κάνουν συγκρίσεις με τα γκράφιτι της ναζιστικής εποχής κατά των Εβραίων. Ωστόσο, το μήνυμα πίσω από τα γκράφιτι δεν μπορούσε να εξηγηθεί με σαφήνεια.

«Με εντολές ατόμου που ζει στο εξωτερικό»

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την προ τριών μηνών ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι δράστες έπαιρναν οδηγίες από το ίδιο άτομο. «Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται το γκράφιτι να έγινε με εντολές ατόμου που ζει στο εξωτερικό», αναφέρει η εισαγγελία.

Τι έγραψε η γαλλική εφημερίδα Monde

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης με γνώση της εν εξελίξει έρευνας είχαν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό, «δείχνοντας» ως εγκέφαλο φιλορώσο επιχειρηματία από τη Μολδαβία ο οποίος πλέον ταυτοποιήθηκε.

Όπως είχε γράφει η γαλλική εφημερίδα Monde, τα γκράφιτι σχηματίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου από δύο χωριστά ζευγάρια που συνοδεύονταν από φωτογράφο του οποίου η δουλειά ήταν να δημοσιεύσει τις εικόνες αμέσως στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μόνο σε λογαριασμούς που συνδέονται με το δίκτυο Doppelgänger.

Η γαλλική αστυνομία είχε υποστηρίζει ότι το πρώτο ζευγάρι -που συνελήφθη- ισχυρίστηκε ότι έκανε διακοπές στο Παρίσι όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που τους άκουσε να μιλούν ρωσικά και τους πρόσφερε ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Το δεύτερο ζευγάρι έφυγε από τη Γαλλία προτού συλληφθεί. Ο συνοδεύων φωτογράφος ή οι συνοδεύοντες φωτογράφοι παραμένουν άγνωστοι.

Επικαλούμενη πηγές της έρευνας, η Monde είχε γράψει ότι ο φθηνός τρόπος λειτουργίας, με κακοπληρωμένους τυχαίους συνεργάτες, είναι χαρακτηριστικός της σημερινής ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία επλήγη σκληρά από την απέλαση κατασκόπων από τις δυτικές πρωτεύουσες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσο για τον σκοπό της επιχείρησης Άστρο του Δαβίδ, όπως όλες οι επιχειρήσεις «dezinformatsiya» (παραπληροφόρησης) φαίνεται, σύμφωνα με το γαλλλικό μέσο, ότι ήταν να σπείρει σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σάμος: Η επαφή μέσω Dark Web, η παραγγελία από τη Γερμανία και η εκτύπωση ημιαυτόματης καραμπίνας με 3D εκτυπωτή

Τροχαίο στην Πάτρα: Τον οδηγό του αυτοκινήτου κατηγορούν οι συγγενείς των δύο νεαρών που σκοτώθηκαν - «Πέρασε με κόκκινο»

Φρίκη στο Μπρίστολ: Δολοφονημένα μέσα στο σπίτι τους τρία αδερφάκια 9 μηνών, 3 και 7 ετών - Συνελήφθη η μητέρα τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης