Economist: Είναι έτοιμη η Ευρώπη εάν ο Πούτιν επιτεθεί στο ΝΑΤΟ;

Economist: Είναι έτοιμη η Ευρώπη εάν ο Πούτιν επιτεθεί στο ΝΑΤΟ;

Το περιοδικό κάνει λόγο για εφησυχασμό της Δύσης και για ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών ενώ ο Πούτιν κλιμακώνει τις απειλές

economist-arthrou
«Η Ρωσία γίνεται πιο επικίνδυνη, η Αμερική είναι λιγότερο αξιόπιστη και η Ευρώπη παραμένει απροετοίμαστη». Με αυτά τα λόγια το περιοδικό Economist υπογραμμίζει το καθεστώς απειλών που έχει θεσπίσει, τα τελευταία δύο χρόνια, το Κρεμλίνο που επιλέγει να εκφοβίζει τη Δύση θέτοντας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο τραπέζι το θέμα των πυρηνικών. Το δημοσίευμα εστιάζει, δε, και στην ανάγκη να θωρακιστεί στο θέμα της άμυνας η Γηραιά Ήπειρος για να μην «πιαστεί στον ύπνο» ενώ οι επεκτατικές διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνουν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις

Στο εξώφυλλό του, το περιοδικό τοποθετεί τον Πούτιν σε πρώτο πλάνο, κρατώντας κιάλια και τον Ντόναλντ Τραμπ δίπλα του, αλλά χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό του και με  γυρισμένη την πλάτη.


Κλείσιμο
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψουν τον μετασοβιετικό εφησυχασμό τους» τονίζει το δημοσίευμα του Economist, και εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει αύξηση των αμυντικών δαπανών σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες».

Επίσης, αναφέρεται στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι η «δολοφονία» του θα έπρεπε να έχει «καταρρίψει τις όποιες εναπομείνασες ψευδαισθήσεις σχετικά με την αδίστακτη και βίαιη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν», ειδικά τώρα, που η Ρωσία «κερδίζει στην Ουκρανία».

Επικαλούμενος δήλωση του υπουργού Άμυνας της Δανίας, ο Economist γράφει ότι «μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, ο Πούτιν θα μπορούσε να είναι έτοιμος να τα βάλει με το ΝΑΤΟ, ίσως εξαπολύοντας υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον ενός από τα κράτη της Βαλτικής».

Το περιοδικό καταλήγει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της δικής της ικανότητας να πολεμήσει.

Πώς θα αντιμετώπιζε η Ευρώπη την πυρηνική απειλή του Πούτιν

«Ο Πούτιν έχει απειλήσει με κλιμάκωση για να αποτρέψει τη Δύση από το να δώσει στην Ουκρανία προηγμένα όπλα. Χωρίς την αποτροπή της Αμερικής, η ανατολική Ευρώπη θα ήταν ευάλωτη. Θα μπορούσαν η πυρηνικά εξοπλισμένη Βρετανία και η Γαλλία να προσφέρουν εγγυήσεις; Θα το έκαναν;» επισημαίνεται ακόμη στον Economist.

«Ορισμένοι, ιδίως στη Γαλλία, υποστηρίζουν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να επιδιώξει στρατηγική αυτονομία από την Αμερική το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει νόημα επειδή οι απαραίτητες στρατιωτικές δομές υπάρχουν ήδη» προστίθεται ακόμη.

Το άρθρο καταλήγει ως εξής: Η Ρωσία είναι πολύ φτωχότερη από την Ευρώπη. Οι λεηλασίες του Πούτιν, καθιστούν τη χώρα του μια φθίνουσα δύναμη. Αλλά η αρκούδα μπορεί ακόμα να προκαλέσει την καταστροφή. Το καλύτερο μέρος για να σταματήσει ο Πούτιν είναι η Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό πετύχει, η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί πολύ διαφορετικά για την άμυνα».

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στα Εξάρχεια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή, θέλαμε να αυτοκτονήσουμε και οι δύο, είπε ο σύντροφός της

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ θέτει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


ΕΟΔΥ: 21 νεκροί από κορωνοϊό και 4 από γρίπη την τελευταία βδομάδα - Μείωση στους θανάτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης