Αλεξέι Ναβάλνι: «Δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο» - Μηνύματα από όλο τον κόσμο για τον θάνατό του

Αλεξέι Ναβάλνι: «Δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο» - Μηνύματα από όλο τον κόσμο για τον θάνατό του

«Πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», λέει ο Σαρλ Μισέλ - «Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα» είπε ο Στόλτενμπεργκ - Τι απαντά στις κατηγορίες η Ζαχάροβα

navalni_alexei
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει. Τέλος ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

«Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα» είπε ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι πρέπει να αναλυθούν όλα τα γεγονοτα που οδήγησαν στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. «Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, ειμαι βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την "βαθιά θλίψη" του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια "φρικτή" ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
"Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία", ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Ο φυλακισμένος ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου ρώσου αντιπολιτευομένου.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

«Βαριά ευθύνη» της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Νορβηγία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

«Δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο»

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.

Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την είδηση, λένε η εκπρόσωπος και ο βοηθός του

Η εκπρόσωπος του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Χ ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του, ο οποίος ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

Η Γιάρμις έγραψε ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο όπου κρατείτο ο Ναβάλνι εκτίοντας 19ετή ποινή κάθειρξης.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι: "Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει", έγραψε στο Χ ο Λεονίντ Βολκόφ.

"Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα", έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι "αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι".

Ζαχάροβα: Οι κατηγορίες της Δύσης είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα

Καρδούλες, αγκαλιές αλλά και επεισόδια για την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων στη Βουλή - Δείτε φωτογραφίες

39χρονος σκότωσε τη σύντροφό του στο Ηράκλειο Κρήτης - Γύρισε μεθυσμένος και την πυροβόλησε στο κεφάλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης