Ντόναλντ Τραμπ: Γίνεται ο πρώτος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ που δικάζεται για ποινικά αδικήματα

Ντόναλντ Τραμπ: Γίνεται ο πρώτος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ που δικάζεται για ποινικά αδικήματα

Στις 25 Μαρτίου η δικάσιμος με την επιλογή των ενόρκων - Πήγε στην ακρόαση της υπόθεσης χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς - «Δεν υπάρχει κανένα αδίκημα», επιμένει ο ίδιος

trump-arthrou
Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που θα δικαστεί για ποινικά αδικήματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσάγεται σε ποινική δίκη στις ΗΠΑ, για κατηγορίες που σχετίζονται με τα χρήματα που φέρεται ότι κατέβαλε σε μια ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 25 Μαρτίου θα γίνει επιλογή των ενόρκων για τη δίκη που αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για το χρηματισμό μαρτύρων πριν από τις εκλογές του 2016, μεταξύ τους και της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Σήμερα Πέμπτη ο Τραμπ είχε δύο διαφορετικές δίκες σε βάρος του για διαφορετικές υποθέσεις, μία στη Νέα Υόρκη και μία στη Τζόρτζια που αφορούσε τις εκλογές του 2020. Επέλεξε να παραστεί στην πρώτη, που ουσιαστικά ήταν μία ακρόαση λίγων ωρών, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος.

Ο δικαστής στο Μανχάταν απέρριψε τελικά το αίτημα του Τραμπ να απορριφθεί η υπόθεση και έτσι η διαδικασία θα αρχίσει κανονικά στα τέλη Μαρτίου, όταν η προεκλογική εκστρατεία θα είναι στο μέσον της.

Κλείσιμο
BREAKING NEWS: Trump Blasts Biden, Democrats To Reporters Before NYC Hush Money Trial Hearing Begins
Από την πλευρά του ο Τραμπ παραδέχτηκε κατά την άφιξή του στο δικαστήριο ότι η καθυστέρηση των υποθέσεων ήταν στρατηγική του. «Θέλουμε καθυστερήσεις, προφανώς», είπε και δήλωσε ακόμη ότι αυτό για το οποίο κατηγορείται «δεν είναι έγκλημα». Πρόσθεσε ότι είναι «τρομερή στιγμή για τη χώρα αυτή, μια σκοτεινή στιγμή».

«Δεν θα το είχαν προωθήσει αυτό, σε καμία περίπτωση, εάν δεν ήμουν υποψήφιος για την προεδρία και δεν τα πήγαινα καλά» είπε ακόμη, επαναφέροντας όσα κατά καιρούς λέει για υποκινούμενες διαδικασίες.

Ο Τραμπ λέει ότι θα έπρεπε να βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία στη Νότια Καρολίνα, όπου διεξάγονται οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό το σημείο επισήμανε η νομική ομάδα του Τραμπ που υποστήριξε ότι δεν είναι δίκαιο να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος τον Μάρτιο, επειδή θα βρίσκεται ακόμη εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Είναι εντελώς προεκλογική παρέμβαση να λέμε: "Θα καθίσετε σε αυτή την αίθουσα δικαστηρίου στο Μανχάταν, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό"», είπε δικηγόρος του και πρόσθεσε: «Τι γίνεται με τα δικαιώματά του;».

Τι αφορούν οι κατηγορίες

Ο Τραμπ κατηγορείται για 34 κακουργήματα σχετικά με τη συγκάλυψη 310.000 δολαρίων σε πληρωμές που έγιναν πριν από τις εκλογές του 2016. Αφορά τα χρήματα στην Στόρμι Ντάνιελς (130.000 δολάρια) και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ (150.000 δολάρια) για να μην δημοσιοποιήσουν ιστορίες ότι ο Τραμπ είχε κρυφές σχέσεις μαζί τους.

Ειδικότερα, ο Τραμπ κατηγορείται ότι με τον προσωπικό του δικηγόρο Μάικλ Κοέν έβαλε τους υπεύθυνους του σκανδαλοθηρικού περιοδικού National Enquirer να πληρώσουν την Ντάνιελς και την ΜακΝτούγκαλ για τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοσίευσης των ιστοριών τους - αλλά στη συνέχεια να «θάψουν» τις αποκαλύψεις.

Επίσης, ο Τραμπ υπέγραψε μια πληρωμή 30.000 δολαρίων για να φιμώσει έναν πρώην θυρωρό του Πύργου Τραμπ, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει μια ιστορία που ισχυριζόταν ότι ο Τραμπ είχε αποκτήσει παιδί εκτός γάμου.

Το 2018 ο Κόεν δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της παραβίασης του νόμου που αφορά τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών. Οι εισαγγελείς λένε ότι το 2017 η οικογενειακή κτηματομεσιτική εταιρεία του Τραμπ κατέγραψε την αποπληρωμή του ποσού αυτού στον Κόεν ως νομικά έξοδα. Παραβιάστηκε έτσι ο πολιτειακός νόμος που απαγορεύει την παραποίηση επαγγελματικών εγγράφων με στόχο την απόκρυψη άλλου αδικήματος.

Η υπόθεση στη Τζόρτζια

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι δικηγόροι του Τραμπ θα ζητούσαν από δικαστή στην Τζόρτζια να εξαιρέσει την εισαγγελέα που άσκησε δίωξη στον ίδιο και σε πολλούς συμμάχους του για αδικήματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ανατροπής της εκλογικής ήττας του στην Πολιτεία αυτή το 2020. Η εισαγγελέας Φάνι Γουίλις έχει παραδεχτεί ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με έναν νομικό της ομάδας της.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Ουάσινγκτον, για την προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα και στη Φλόριντα, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα.

Σε όλες τις υποθέσεις δηλώνει αθώος.



Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers - Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ έως το 2025, εκτιμά η Κομισιόν


Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης