Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα διαμάντια είναι στα χέρια μας - Νέα στοιχεία για την επιχείρηση διάσωσης των δύο ομήρων από τη Ράφα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα διαμάντια είναι στα χέρια μας - Νέα στοιχεία για την επιχείρηση διάσωσης των δύο ομήρων από τη Ράφα

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί εδώ και εβδομάδες ενώ επί τάπητος είχαν τεθεί σχέδια με διάφορα σενάρια

hoostages_rafa_gaza
Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν από την επιχείρηση διάσωσης δύο ομήρων στη νότια Γάζα, στη Ράφα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέσα σε ένα λεπτό αφότου οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο όπου κρατούνταν ο Fernando Simon Marman και ο Norberto Louis Har και σκότωσαν τους τρεις τρομοκράτες της Χαμάς που τους φρουρούσαν, κάλεσαν μέσω ασυρμάτου λέγοντας τα εξής: «Τα διαμάντια είναι στα χέρια μας».

Σε εκείνη τη φάση η ισραηλινή αεροπορία άρχισε να πλήττει στόχους στην περιοχή για να παρέχει κάλυψη στις ειδικές δυνάμεις ώστε να απεγκλωβίσουν τους δύο ομήρους.

Στη συνέχεια οι δύο όμηροι μεταφέρθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα γρήγορα σε ένα αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο βαθιά μέσα στη Γάζα, όπου ένα ελικόπτερο τους μετέφερε στο νοσοκομείο Sheba στο Ramat Gan, ολοκληρώνοντας την όλη επιχείρηση μέσα σε μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί εδώ και εβδομάδες ενώ επί τάπητος είχαν τεθεί σχέδια με διάφορα σενάρια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πραγματικής επιχείρησης έγιναν κάποιες προσαρμογές με βάση τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στο πεδίο.
Κλείσιμο
Γκάλαντ: Η διάσωση ομήρων «σημείο καμπής» στην εκστρατεία κατά της Χαμάς

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης των δύο ομήρων αποτελεί «σημείο καμπής στην εκστρατεία» κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις».

«Η Χαμάς είναι ευάλωτη, η Χαμάς είναι διεισδυτική και είναι δυνατόν να πάει οπουδήποτε και να κάνει οτιδήποτε», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας μιλώντας σε στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας Yamam της αστυνομίας, που πραγματοποίησαν τη διάσωση των δύο ομήρων.

«Εχουμε [ακόμα] ομήρους και πρέπει να τους προσεγγίσουμε. Τους περισσότερους από αυτούς δεν θα τους φέρουμε με αυτόν τον τρόπο, [αλλά] ελπίζω, μέσω διαδικασιών συμφωνίας. Αλλά πόσες φορές θα απαιτηθεί [επιχείρηση διάσωσης] ακόμη και υπό ποιες συνθήκες - ποιος ξέρει» διερωτήθηκε

Νετανιάχου και Γκβιρ συναντήθηκαν με τα στρατεύματα που απελευθέρωσαν τους δύο ομήρους

Εντωμεταξύ νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ συναντήθηκαν με μέλη των ομάδων που συμμετείχαν στην επιχείρηση της απελευθέρωσης των ομήρων. 

«Αυτή ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ. Εξουδετερώσατε τους απαγωγείς, τους τρομοκράτες και επιστρέψατε στο Ισραήλ αλώβητοι - μια τέλεια εκτελεσμένη επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. 

Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκβιρ παρακολούθησαν την απελευθέρωση των ομήρων

Η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την αίθουσα του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Γιοάβ Γκάλαντ και τον Μπεν Γκβιρ να παρακολουθούν τη δραματική διάσωση των δύο ομήρων από τη Ράφα της νότιας Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel το κέντρο διοίκησης ήταν κατάμεστο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρόντες ήταν ο επικεφαλής της Shin Bet, ο αρχηγός των IDF, ο αστυνομικός διευθυντής, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των IDF και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι ο δύο όμηροι απελευθερώθηκαν και μετάφερθηκαν σώοι στο νοσοκομείο.

«Τους είδαμε (…) υπήρχαν πολλά δάκρυα, αγκαλιές και λίγες λέξεις», διηγήθηκε ο Ιντάν Μπεζεράνο γαμπρός ενός από τους δύο Ισραηλινοαργεντίνους ομήρους. Οι δύο άνδρες, τους οποίους απήγαγε η Χαμάς από το κιμπούτς Νιρ Γιτσχάκ κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Σίμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου έφθασαν περίπου στις 03:15 τα ξημερώματα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

«Περίπου στις 03:00 δεχθήκαμε κλήση από τις ισραηλινές αρχές οι οποίες μας είπαν: ο Φερνάντο και ο Λουίς είναι στα χέρια μας, ελάτε να τους δείτε στο νοσοκομείο. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ. Δεν το περιμέναμε. Όμως τρέξαμε στο αυτοκίνητο και φτάσαμε εδώ», δήλωσε ο Ιντάν Μπεζεράνο, γαμπρός του Λουίς Χαρ. «Μπορέσαμε να τους δούμε. Απ’ όσο είδαμε, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, στο κρεβάτι. Μοιάζουν καλά, αν μπορώ να το πω. Τους υποβάλλουν σε σειρά διαγνωστικών τεστ, τους περιβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές. Το πιο σημαντικό: η οικογένειά τους βρίσκεται γύρω τους», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Όταν τους είδαμε η καρδιά μας χτυπούσε με 200 παλμούς το λεπτό, ίσως περισσότερους. Υπήρχαν πολλά δάκρυα, αγκαλιές, αλλά λίγες λέξεις (…). Είμαστε χαρούμενοι σήμερα, αλλά δεν έχουμε κερδίσει. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στο σπίτι» των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, τόνισε ο Μπεζεράνο.



Ειδήσεις σήμερα:

Γλυφάδα: Νέα μαρτυρία για το φονικό στη ναυτιλιακή - Ο Αιγύπτιος πυροβόλησε πισώπλατα τον καπετάνιο

Γεωργιάδης για Πάνο Βλάχο: Δεν πάω στη δικαιοσύνη για το «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε»

Σκότωσε την εφοπλίστρια Καρνέση, τον CEO της ναυτιλιακής και έναν καπετάνιο ο Αιγύπτιος δράστης στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης