Γάζα: Στα χέρια της Χαμάς η νέα πρόταση για εκεχειρία - Θα την εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε, λέει ο Χανίγια

Γάζα: Στα χέρια της Χαμάς η νέα πρόταση για εκεχειρία - Θα την εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε, λέει ο Χανίγια

Η νέα πρόταση για εκεχειρία, που προέκυψε μετά τις επαφές διαπραγματευτών στο Παρίσι είναι «ισχυρή και πειστική», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν - Τι περιλαμβάνει

xanigia-768x531
Στα χέρια της Χαμάς βρίσκεται η νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που διατυπώθηκε στο Παρίσι και θα μελετηθεί, ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς είναι ανοιχτή σε κάθε ιδέα που θα οδηγήσει στον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας - στόχος που βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου προτεραιοτήτων της οργάνωσής του, μαζί με την αποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Χαμάς προσκλήθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Παρίσι και «τα αιτήματα για την εφαρμογή της σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο όραμα». Είπε επίσης ότι η Χαμάς «εκτιμά τη θέση της Αιγύπτου, η οποία αντιτίθεται στην ισραηλινή παρουσία στον θύλακα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικές τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα πρόταση για εκεχειρία είναι «ισχυρή και πειστική», και ως τέτοια την χαρακτήρισαν και άλλες χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Κλείσιμο
Σημειώνεται πως το νέο περίγραμμα για την κατάπαυση του πυρός που διαμορφώθηκε χθες σε συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ανώτερων αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 35 ομήρων σε πρώτη φάση, με αντάλλαγμα τη διακοπή των μαχών για περίπου ενάμιση μήνα. Πρόθεση είναι να συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία ομώρων γυναίκες, ηλικιωμένοι άνδρες καθώς και άρρωστοι και τραυματίες. Σε αντάλλαγμα, ήδη σε αυτό το στάδιο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των μερών εξακολουθούν να είναι εμφανείς και αφορούν πρωτίστως το ζήτημα της επανέναρξης των μαχών μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας: το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να πολεμήσει μετά από αυτή, ενώ η Χαμάς θέλει να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία.


Ειδήσεις σήμερα:

«Έχει βαρύτατες κακώσεις στο κεφάλι», λέει η θεία του 23χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον τράπερ Ricta

Πολυχρονόπoυλος: Δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο ούτε περιουσία


Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ - Βοιωτία και Εύβοια στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Avgi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης